Bu yıl hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, kırsaldaki birçok iş kolunun erken mesaiye başlamasına neden oldu. Bu iş kollarından biri de arıcılık oldu. Çiçeklerin erken açmasıyla birlikte arılar kovanlardan çıkıp polen toplamaya başladı. Mart ayından itibaren arıların kıştan uyanması ve özellikle bölgede badem ağaçlarının çiçeklerini erken açması nedeniyle arıcıların yeniz sezon hazırlıkları da erken başladı. Uzun yıllardır arıcılık yapan Eyüp Akıncı, vatandaşa en güzel ve en doğal bal ulaştırmak için hazırlıklarını yaptıklarını söyledi. Bu sezon geçmiş iki yıla oranla çok daha iyi bir rekolte beklediklerini belirten Akıncı, bal tüketicilerinin, iyi tanıdıkları kimselerden bal almaları tavsiyesinde bulundu.
“KOVANLAR BAKTERİ VE MİKROPLARA KARŞI YAKILIYOR”
Hazırlık safhaları hakkında konuşan Akıncı “Havaların biraz ısınmasıyla beraber sandıklarımızın(kovan) temizliğini yaptık. İçerisinde oluşabilecek bakteri ve mikroplara karşı içlerini yakıyoruz ve dış kesimlerini boyuyoruz. Ayrıca geçen seneden kalan bir kısım peteklerimiz var. Bunların bir kısmı halen ballı olabiliyor. Yeni gelen arılara bunları veriyoruz ki daha çabuk adapte olabilsinler. Daha fazla yumurta yapıp ve kolonilerin sayısını artırmaları amacıyla bu işlemi yapıyoruz. Böylece mevsime başlamış olacağız” şeklinde ifade etti.
“ARILAR POLEN GETİRMEYE BAŞLADI”
Arıların kış mevsiminde beslenmesi için geçen seneden kalan ballı petekleri verdiklerini belirten Akıncı “Badem ağaçlarının açmasıyla beraber ve çevremizde çok ağaç bulunduğu için polen gelmeye başladı. Bitki örtüsü olarak, bir kısım çiçekler açmış durumda. Papatyalar açmaya başladı. Buraya özgü başka çiçekler de var. Onlardan gelen polenlerle arılar beslenmeye ve yavru vermeye başladı. İnşallah 20-25 gün gibi kısa bir süre içerisinde kolonilerimizin sayısı yeteri miktara ulaşmış olacak. İnşallah bal mevsimine ulaşana kadar daha fazla çalışacağız ve arılara olabildiğince bu ballı çıtalardan destek için verip daha da kuvvetlenmesini sağlayacağız” dedi.
“BAL SEVENLER YERİNDE GÖREBİLDİKLERİ BALI ALSINLAR”
Arıcılığı severek yapanlardan bal alınması gerektiği tavsiyesinde bulunan Akıncı “Bal sevenlere tavsiyem arıcılığı sevenlerden bal alsınlar. Bu işi sadece para kazanmak için değil sevdiği için yapanlardan ve tanıdıklarından alsınlar. Onlarla dostluklarını geliştirsinler ve mümkünse de balın nasıl yapıldığını gelip yerinde görsünler.” dedi.
“BU YIL YÜKSEK BİR REKOLTE BEKLİYORUZ”
Son iki yıldır baldan istedikleri verimi alamadıklarını hatırlatan bal üreticisi Akıncı, bu yıl yüksek bir rekolte beklediklerini söyledi. Akıncı “İnşallah, bu yıl Rabbimizden beklentimiz yüksek bir rekoltenin olması. Çünkü geçen sene ve bir önceki sene istediğimiz verimi alamadık. İnşallah bu sene geçen yılları telafi edecek bir sene olur. Rabbimizden beklentimiz ve duamız budur” şeklinde konuştu. Akıncı son olarak, salgın döneminde arıcılara verilen desteklerle ilgili şunları söyledi: “Bu dönemde Tarım Bakanlığının arıcılara yönelik destekleri oldu. Gerek kovan ve gerek alet edevat desteği konusunda Arıcılar Birliğinin ve çeşitli bal birliklerinin destek çalışmaları oldu."