Batman Sosyal Hizmet Merkezi, Kozluk Sosyal Hizmet Merkezi ve Sason Sosyal Hizmet Merkezidir. Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğüne bağlı çalışan ASDEP personelleri Batman’daki dezavantajlı kesimlerin yoğun olduğu bölgelerden başlamak kaydıyla hanelere arz odaklı ziyaretler gerçekleştiriyor. İlimiz genelinde toplam 46914 hane ziyaret edilerek gerekli iş ve işlemler, yönlendirmeler ve rehberlik çalışılması yürütülüyor. 2021 yılında da 14 bin 25 ailenin ziyaret edilmesi hedefleniyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ümit Çiçek, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında hane ziyaretlerinin devam ettiğini, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından program bazlı performans esaslı bütçeleme doğrultusunda 2021 yılı içerisinde Türkiye genelinde 1.000.000 hane hedeflendiğini söyledi. Çiçek “Bu bağlamda Bakanlıkça ilimize 2021 yılı için 14.025 hane ziyareti hedefi belirlenmiş olup belirlenen hedef doğrultusunda Sosyal Hizmet Merkezlerine ait 2021 yılı hedef hane ziyareti de belirtilmiştir. Belirlenen hedefin yakalanması için gerekli çaba gösterilecektir” dedi.
EVDE BAKIM CÜRETİ ALANLARDAN ŞİDDET GÖREN KADINLARA KADAR HERKESİ ZİYARET EDİYORLAR.
ASDEP alan çalışması sonucunda, yapılan görüşmelerde kişilere ASDEP Görevlileri ziyaret ettiği hanedeki aile ve kişilere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün hizmet modellerinden; Her başvuruya gidildiğini belirten Çiçek “her zaman vatandaşın yanındayız” mesajı verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ümit Çiçek ALO 183 Sosyal Destek Hattı, Evde Bakım Ücreti, Engelli Kimlik Kartı, Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti, ŞÖNİM, Eğitim-Danışmanlık, Kreş, Aile Eğitim Programı, Evlilik Öncesi Eğitim, Şehit Yakınları ve Gazilere Hizmet Birimi, Doğum Yardımı, Koruyucu ve evlat edindirme vb. konularda yönlendirmeleri yapılmış; diğer kurum ve kuruluşlardan, Emniyet Müdürlüğü’ nün KADES uygulaması, SYDV’ nin ALO 144 Sosyal Yardım Hattı, 2022 sayılı yasa(yaşlı ve engelli aylıkları), Dul Aylığı, Yetim Aylığı, Asker Yakını Aylığı, ŞNT, Kömür Yardımı, Aşevi, Sosyal Market vb. İŞKUR, KOSGEB, Milli Eğitim Müdürlüğü vb. kurumlar hakkında bilgilendirme ve yönlendirmeleri yapılmış olup görüşme sırasında edinilmiş veriler ASDEP Bilişim Sistemine kayıt edilmektedir” şeklinde bilgi verdi.
MAHALLELERİN RİSK HARİTASI ÇIKARILIYOR
Mobil verinin kullanılamadığı durumlarda elde edilen veriler, ASDEP soru formuna işlenerek bilgiler manuel olarak kaydedilip bilahare mobil veriye ulaşıldığı anda ASDEP Bilişim Sistemine tekrar işlendiğini ifade eden Çiçek “alan taraması sırasında görüşmeyi kabul etmeyen, evde olmayan vb. ailelere sorumluluk alanındaki muhtar, öğretmen, din görevlisi, komşu, aile büyüğü, yörenin ileri gelenleri vb. durumlarda kişiler ile birebir görüşme yapılıp söz konusu aileler ile ilgili görüşme yapılması konusunda yardımları alınmaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda gizlilik ve mahremiyet koşullarına uygun hareket edilip Batman İlindeki mahallerin risk haritası çıkarılarak dezavantajlı aile ve bireylerin tespit, rehberlik ve yönlendirmesi amaçlanmaktadır” dedi.