Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde Coronavirus tedbirleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında "tam kapanma" uygulamasına gidileceğini açıklamıştı. Tam kapanma uygulaması, en çok bayram öncesi hazırlık yapan ve bayram öncesi ve sonrası ödemeleri olan esnafı zor durumda bıraktı. İşyerlerinin kapalı olmasından dolayı ödemelerini yapamayacağını, çek ve senetlerinin kaşeleceğini belirten esnaf, hükümetten ödemelerinin ertelenmesini ve bankalarında kapatılmasını istiyor. Hükümeti sorunlarına duyarsız kalmakla suçlayan esnaf, esnafların sorunlarından dolayı işyerlerini kapatma durumuna geldiğini savundular.
"DÜKKÂNIM KAPANIRSA BU ÖDEMELERİ Mİ BEN NASIL YAPACAĞIM"
Tam kapanma uygulamasından dolayı ödemelerini yapamayacağını belirten Musa Gül, "3'üncü ayda bir yere 200 bin, bir yere 50 bin, bir yere de 35 bin lira çek ödemem var. Şimdi benim dükkânım kapanırsa bu ödemeleri mi nasıl yapacağım? Ben arife günü için birçok kişiye ödeme yapacağımı söylemişim. Bizleri bayram dâhil 17 gün boyunca kapatırlarsa 5'inci ayın ödemelerini nasıl yapacağım? Bayrama güvenerek 150 bin lira ödeme yazmışım. Hükümet bizleri kapatıyor başım ve gözüm üstüne ama ben cahil bir vatandaş olarak bunları düşünüyorsam sende bunu düşünmelisin. Esnafın 4'incü ay, 5'inci ay ve 6'ıncı ay çek ve senetlerinin hiçbirinin bankada ibraz edilmemesi gerekir. Bizlere deniliyor ki bankalar açık, çek ve senetlerinizi ödeyin. O zaman bize bir her gün cumhuriyet altını yumurtlayan bir tavuk versinler. 20 gün bizi içeri tıktıkları zaman 20 tane cumhuriyet altınımız olur, belki bu şekilde zararımızı karşılarız. Benim işyerimi kapatıyorlarsa zararımızı da karşılamak zorundadırlar. Geçen bayram arifesinde de işyerlerimizi kapattılar" şeklinde konuştu.
"BAYRAM ÖNCESİ YASAKLARIN OLMASI HEPİMİZ İÇİN ÇOK SIKINTILIDIR"
Esnafların çok zor durumda olduğunu ifade eden Esnaf Murat Düğer, "Esnaf olarak bu günler için hazırlık yapmışız. Yasak gelecekse ilk 15 gün için neden gelmedi. Bayram öncesi yasakların olması hepimiz için çok sıkıntılıdır. Bütün mallarımız elimizde kaldı. Yasağı bir tarafa bırakalım. Bankalar neden açık? Bankayı neden kapatmıyorlar? Ayın 3'ünde kredi var, 13'ünde kredi var, ayın 30'unda kredi ve çek var. Bende işyerimi kapatmışım. Bankada çekime kaşe vuracak. Geçen sefer yine böyle oldu. Birçok esnaf arkadaşın çeki kaşelenince kredisi gitti. İstanbul'dan mal alamadı. 2023 yılı çok sıkıntılı olacak." şeklinde konuştu.
"BAYRAM İÇİN EŞYA ALDIM BÖYLE OLACAĞINI BİLSEYDİM BİR ŞEY ALMAZDIM"
Esnaf olarak borçlarını nasıl ödeyeceklerini bilemediklerini vurgulayan Eyüp Küçük, "Biz 2 gün evde zor duruyorduk, 17 gün evde nasıl duracağımızı bilemiyoruz. Esnaf olarak çeklerimizi, borçlarımızı ve kiramızı nasıl ödeyeceğimizi Allah bilir. Böyle olmaz ki 17 gün az bir gün değildir. Tam da işlerin yoğun olduğu bir zamanda herkes işinde olduğu zamanda 17 gün evde oturmak çok zor bir şey. Bayram için eşya aldım böyle olacağını bilseydim bir şey almazdım. 2 gün için bu kadar masrafa girmez, millete borçlanmazdım. Borçlular gelse parasını isterse ben ne diyeceğim. Onlar iş yok mu diyeceğim?" diye konuştu. Esnaf Mehmet Kaya ise yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, "Uzun süreli yasak hiç olmadı. Zaten borçlarımız var işimiz de olmuyor. Bu yasak olmasaydı borçlarımızı ödeyecektik. Bu yasak bitirdi bizi" dedi.