Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı ekipler, kısıtlamada açık olan yerleri denetledi. Normalleşme öncesi gıda kontrollerini sıklaştıran ekipler, sorunsuz bir geçiş süreci için kolları sıvadı. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün yaptığı açıklamada “Gıda kontrol ekiplerimiz, vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşabilmeleri amacıyla unlu mamuller üretim ve satış yerlerinin denetimini gerçekleştirdi. Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı, yaşamımızda sağlıklı ve güvenli besinlerin tüketilmesidir. Güvenli gıda; aslında sağlıklı gıda anlamına gelir. Güvenli (sağlıklı) gıda; besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan ve bozulmamış gıda maddesi demektir. Gıdanın insan sağlığını etkilemeyecek, çevre sorunları yaratmayacak ortamlarda elde edilmesi, işlenmesi ve korunması gerekir. Genel olarak, uluslararası platformlarda, üzerinde uzlaşılmış ve kabul edilmiş bir kuruluş tarafından onaylanmış, asgari teknik ve sağlık kriterlerini içeren ürünler, güvenli gıda olarak kabul edilir. Güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılmış ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde tüketime uygun hale getirilmiş gıdadır. Yani, ambalajlı, etiketli, üreticisi ve markası belli gıda, yukarıda bahsedilen gıda güvenliği prosedürlerine göre üretildiği için güvenli gıdadır. Buna karşın açıkta, sokakta, pazar yerlerinde dökme olarak satılan, üreticisi ve özellikleri belli olmayan gıdalar güvenli gıda değildir” dedi.