Son 2 günde 60 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını belirten SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, 608 bin nüfuslu kentte sadece 70 bin kişinin aşılandığını söyledi. Kovid-19 vakalarındaki artış üzerine birlikte 30 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlamaları uygulandı. 1 Mart itibariyle kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırılmasıyla bölge kentlerinde düşük seyreden vaka sayısı, Nisan ayının sonunda katlandı. Bölge kentlerinden aşılama oranları, Türkiye ortalamasının çok gerisinde kaldı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan, pandemi sürecinin turizm endeksli yürütüldüğünü belirterek, toplum sağlığı endeksli adımların atılmadığını söyledi.
DÜŞÜŞ YAŞANMADI
Kısıtlama kararlarında insanların evlerine hapsedilmesi ve sonrasında gerekli önlemlerinin alınmamasından kaynaklı farklı sorunların yaşanmasına neden olduğunu anlatan Topkan, kısıtlama sürecinde PCR testinin yapılmadığını söyledi. Topkan, “Düşünün bir kişi virüse yakalanmış bir şekilde eve giriyor. Bu süre zarfında aile bireylerine bunu bulaştırma riski var. Bu kişinin PCR testi yapılmadığı için virüse yakalandığı bilinmiyor. Aynı ortamda kalıyor. Aynı yemekten yiyor ve aynı yerde hava alıyor. Bu pandemiye yakalanan kişi sayısını artırıyor. Yasak kararı verilmesi ile pandemi sürecinin sağlıklı yürütülemeyeceği bilinmeli. Yasak kararı, sadece ceza kesmek değil, halka ulaşıp virüsü kontrol altına almak gerekiyor. Ancak bu yapılmıyor. Sadece yasak kararları alınıp ceza kesiliyor. Bundan sonraki süreçte rehavete kapılmadan, normalleştik demeden, halkın sağlığına sahip çıkılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
VAKA ARTIŞI
Bilim Kurulu'nun aldığı kararlar yerine iktidarın ortaya koyduğu kararların uygulandığını dile getiren Topkan, bilimsel veriler ışığında bir sürecin yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Kentte son iki günde vaka sayısının tekrar yükselişte olduğuna dikkat çeken Topkan, günlük yapılan 200 PCR testinden 60’ının pozitif çıktığını belirtti. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 40 hastanın bulunduğunu, çok sayıda kişinin de evinde tedavi edildiğini ifade eden Topkan, sokağa çıkma kısıtlaması sonrasında Batman’da yoğun bir şekilde oluşan kalabalığın pandemiye yakalanan kişi sayısını daha da artırabileceği uyarısında bulundu.
70 BİN AŞI
Kentte aşılama oranının yüzde 8 ile Türkiye ortalamasının çok altında kaldığını dile getiren Topkan, 608 bin nüfusu olan kentte, şu ana kadar 70 bin kişinin aşı olduğu bilgisini paylaştı. Topkan, "İlk olarak 51 bin doz geldi. Sonrasında 35 bin doz geldi. Bu dozlardan 70 bin dozu kullanıldı. Yaşlı, kronik hastalıkları olan, az sayıda öğretmen ve hasta çalışanlarına yapıldı bu aşı. Gönderilen doz sayısı çok az. 608 bin nüfuslu kentte bu kadar az sayıda aşı gönderilmesi koronavirüsün yayılma hızını yükseltiyor" diye konuştu. Topkan, toplum bağışıklığını sağlayacak aşılama oranlarına en kısa zamanda ulaşabilmek için mevcut aşılama şeklinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.