Bu yıl az yağan yağmurdan ötürü kuraklıkla mücadele etmek zorunda kalan çiftçiler, suluma konusunda da devletten yeterli desteği alamadıklarını söylediler. Kuraklık sonucu ekili arazilerinde yüzde 80 oranında verim düşüklüğü yaşandığını belirten çiftçiler, tarlalarında geçen ancak içinde su bulunmayan kanalların işlevsel hale getirilmesi talebinde bulundular. Konu ile ilgili yetkililere başvuruda bulunduklarını belirten çiftçiler, zaten kuraklıktan ötürü büyük mağduriyet yaşadıklarını vurgulayarak su kanallarından ötürü katmerleşen mağduriyetlerinin giderilmesini istediler. Sorunların giderilip boş kanallara bir an önce su verilmesi talebimde bulunan çiftçiler, yetkilileri göreve çağırdı.
"SULAMA KANALINDA SU OLSAYDI VERİMDE DAHA İYİ OLURDU"
Çiftçi Fadıl Gündem, köylerinde yıllardır sulama kanalı olmasına rağmen, içinde su olmadığından faydalanmadıklarını söyledi. Geçen sene 140 dönümlük araziden aldıkları verimi bu sene kuraklıktan ötürü 250 dönümlük araziden bile alamadıklarını vurgulayan Gündem, "Yağış az olduğu için kurak geçti. Köyümüzün içinden su kanalı geçmesine rağmen faydalanamıyoruz. Çünkü içinde su yok. Resmi yerlere başvurumuzu yaptık ama fayda vermedi. Elektrik olmadığından dolayı sulama kanalından faydalanamıyoruz. Bu yıl şayet kanalda su olsaydı bütün köylüler arazilerini sulardı ve verim de daha iyi olurdu. Bu seneki mercimek verimi geçen seneye göre yüzde 80 düştü. Zaten çiftçinin giderleri yüksek; mazot parası, işçilerin yevmiyesi, ilaç giderleri derken birçok giderimiz var. Verim de olmayınca bu sene çoğu çiftçi zarar etmiş durumda. Yetkililerden sulama kanalı sorununa çözüm getirmelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
"SABAHTAN AKŞAMA KADAR TARLADA ÇALIŞIYORUZ"
Tarlada yevmiyeci olarak çalışan Mehmet Yansit ise pahalılıktan ötürü aldıkları yevmiye ile geçimlerini sağlayamadıklarını belirterek, "Tarlalarda gündelikçi olarak çalışıyoruz. Daha önce topladığımız mercimekleri şu anda biçer makinasına atıyoruz. Bu yıl kuraklıktan dolayı verim çok düşük. Günlük 150 liraya çalışıyoruz. Tabi bu fiyat her yerde değişiyor. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Üç yıl önce bir yevmiyemizle bir torba un ile bir teneke yal alabiliyorken şu anda sabahtan akşama kadar tarlada çalışıyoruz ve bir teneke yağ bile alamıyoruz." dedi.