İlçeye bağlı Derince, Tuzlagözü, Çayhan Köyleri ve Çay Mevkii olmak üzere bir çok farklı yerlerde kaya tuzu üretimi vatandaşlar tarafından yapılmaktadır. Son yıllarda gelişen modern olanaklar sayesinde üretimi git gide artmakta olan kaya tuzuna çevre yerlerden de gittikçe artan bir rağbet olurken, biriktirme havuzlarında suyun buharlaşmasıyla elde edilen kaya tuzu, köylüler tarafından kimi zaman yol kenarında kimi zaman da çevre il ve ilçelere satılıyor. Doğal ortamda kimyasal kullanılmadan üretilen kaya tuzu, özellikle salamura ürünler, kavurma, peynir ve turşu yapımında kullanılıyor. Kaya tuzunun üretimi ise yine incelik ve büyük emek isteyen işlerin başında gelirken, kaya tuzu üretiminde havanın çok sıcak olması ise tuzun kalitesini etkileyen bir faktör. Sıcaklık arttıkça tuzun da kalitesinin arttığı yine üretimi yapan vatandaşlar tarafından belirtilen bir gerçek.
BAZI KÖYLÜLER TUZU BUĞDAY İLE TAKAS EDİYOR
Üretimi bahar aylarında yapılan kaya tuzu ilçemizde bir dönem önemli bir takas ürünü olarak da kullanılırken, yaşadıkları bölgedeki toprağın türünden ötürü buğday üretiminin az olduğunu belirten vatandaşlar elde ettikleri tuzu buğday ile takas ettiklerini ifade ettiler. Yaklaşık 500 su havuzunun bulunduğu Derince (Kurere) köyündeki vatandaşlar da uzun yıllardır bu işi meslek haline getirmişler. Tuz kuyularının kendileri için Allah’tan gelen büyük bir nimet olduğunu belirten köylüler, geçim kaynaklarının bu tuz kuyuları olduğunu ve yıl boyu bu işi yaptıklarını dile getirdiler. Köylülerden Ferman Atmaca: “Bu tuz 2 çeşit çıkıyor. Birisi kayadan diğeri normal kuyu suyundan. Allah (Cella Celaluhu) bize bahşetmiş biz de yararlanıyoruz. Suyu bu tuz havuzlarına bırakıyoruz. Bıraktıktan sonra bir hafta içinde güneş vurdukça tuz haline geliyor. Ondan sonra bizler de bunları satıyoruz.” ifadelerini kullandı.