SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

ÇEVRECİLER ‘ÇÖLLEŞME’YE DİKKAT ÇEKTİ

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, dünyanın çölleşme ile tehdit altında olduğunu söyledi

Son Güncelleme :

2021-06-16 13:03:58

ÇEVRECİLER ‘ÇÖLLEŞME’YE DİKKAT ÇEKTİ

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, dünyanın çölleşme ile tehdit altında olduğunu söyledi. “Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, daha yaşanabilir bir Batman mücadelesi veren bir gönüllüler hareketidir. Derneğimiz, çölleşmeyi, yoksulluğun nedenleri ve sonuçları açısından önemli bir faktör olarak değerlendirmektedir. Çölleşme ülkemizi, aslında hepimizi doğrudan ilgilendiren ve maruz kaldığımız çok önemli bir tehdittir” diyen Argünağa “çölleşmeye karşı bilinçli olmamız” dedi. Çölleşmenin tehlikelerine dikkat çeken Argünağa “Aşırı ve bilinçsiz su tüketimi, hatalı sulama, yanlış tarım uygulamaları, çarpık kentleşme, toprakların, kaynakların aşırı ve amaç dışı kullanımı, ormansızlaşma, mevcut ormanların hoyratça talan edilmesi, dünyada yaşanan savaşlar vb. gibi çeşitli faktörler yüzünden dünyamız hızla çölleşmekte, dünya ile birlikte ülkemizin geleceğini de tehdit etmektedir. Yaşanan toprak erozyonu nedeniyle her yıl milyonlarca ton verimli toprağımızı kaybetmekteyiz. Bilinçsiz sulamadan kaynaklı olarak da verimli topraklarımız Dicle’ye akmaktadır.Toprak yaşamın vazgeçilmezidir. Toprakları çölleşen her ülkeyi bekleyen en önemli ve kaçınılmaz tehlike; işsizlik, yoksulluk, susuzluk, açlık ve göçtür. Bu nedenle hep birlikte geleceğimize sahip çıkmamız, toprağımızı korumamız gerekmektedir. Gelecek nesillere, çocuklarımıza çölleşmiş bir ülke bırakmak istemiyorsak, toplum olarak çölleşmeye karşı verilen mücadelede yerimizi almalıyız. Topraklarımızı yitirmemek için etkin şekilde ağaçlandırma yapılmalı, barajların havza ağaçlandırma projeleri hayata geçirilmeli, mevcut ormanlarımızın yangın başta olmak üzere her konuda korunması sağlanmalıdır.

Dernek olarak daha önce alana gidip dikkat çektiğimiz ve kamuoyunun gündemine taşıdığımız Batman-Kozluk-Bitlis’in Mutki sınırlarındaki yağmur ormanlarımızın kaçak kesimden korunması, ‘gençleştirme’ adı altında kıyımdan geçirilmemesi için etkin tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Verimli topraklar yapılaşmadan korunmalı, konut, sanayi ve turizm amaçlı yatırımlar için kullanılmamalıdır. Organik tarım gibi toprak ekosistemine uygun uygulamalar teşvik edilmeli, toprağın yapısını bozacak, verimini azaltacak ve çevre kirliliğine neden olacak uygulamaların önüne geçilmelidir. 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü vesilesiyle herkesi duyarlı olmaya, parayla asla satın alınamayacak toprağa sahip çıkmaya, karar vericileri ise, gıda güvenliğinin sağlanması ve gelecek nesillere üretken toprakları bırakabilmek için politika geliştirmeye ve somut adımlar atmaya davet ediyoruz” şeklinde mesaj verdi. 

YORUM ALANI

Musa gunlemenc 0000-00-00

Başkan yanı başında orman var yakıtlı köyü ta kesik taş köyüne kadar dolu meşe ağaçları var sayın valimiz jandarma polisimiz orman müdürlüğü üstünde dursun (5-10) yılda kocaman meşe ağaçları olur etraftaki köylüler kökten kopariyorlar Bitlis'in ormanından bana ne

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.