Ulaştırma Bakanlığınca Psikoteknik Belgesi taşıma zorunluğu 30 Haziran'dan itibaren mecburi olacak. 30 Hazirandan itibaren Psikoteknik Belgesi'ne sahip olmayan sürücülere bin 180 lira cezai işlem uygulanacak. Yine 30 Haziran itibariyle Psikoteknik Belgesi kontrolü için denetimler yapılacak. Psikoteknik Belgesi ile ilgili bilinmeyenleri Psikolog Mehmet Şirin İlgin ve Psikolog Serdal Ülger detaylı bilgiler verdi.
"PSİKOTEKNİK BELGESİ ŞOFÖR ADAYLARININ ALMASI GEREKEN BİR BELGEDİR"
Psikoteknik belgesinin nasıl alınacağı ile ilgili bilgi veren Psikolog Mehmet Şirin İlgin, "Psikoteknik Belgesi; Karayolu Yönetmeliği'nin 34'üncü maddesi gereğince şoför adaylarının alması gereken bir belgedir. Bu belgeyi almak isteyenler, il sağlık müdürlüklerinin yetki verdiği kurumlardan alabilirler. Bu kurumlar, psikoteknik merkezlerdir. Psikoteknik merkezlerine gelen adaylar, bir saat boyunca dikkat, refleks ve konsatrasyonlarını ölçüp kendi eksikliklerini görmeye yarayan ölçüm aracını kullanırlar. Bu ölçüm aracı; bilgisayar tabanlıdır. Adaylar, test odalarındaki ölçüm aracını kullanarak yaklaşık 13 soruluk teste tabi tutulurlar. Adaylar, bu testlerde kendi becerilerini ölçüyorlar. Bu motor becerilerden sonra adayın yeterli olup olmadığını göstermek için test raporu oluşur. Test raporu oluştuktan sonra aday, psikiyatriye gidip test sonucunu onaylatır" şeklinde konuştu. İlgin, Psikoteknik Belgesi'ne sahip olmayan sürücülere bin 180 lira cezai işlem uygulanacağını söyledi.
“PSİKOTEKNİK BELGESİ; SÜRÜCÜLERİN ZİHİNSEL VE FİZİKSEL OLARAK TRAFİĞE UYGUN OLUP OLMADIĞINI BELİRTEN BELGEDİR"
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin Psikoteknik Belgesi'ni almakla yükümlü olduğunu belirten Psikolog Serdal Ülger, "Bu belge sadece yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförlerle de sınırlı değildir. Alkol kullanma, drift, kırmızı ışıktan geçme ve benzer sebeplerden dolayı cezai işlem gören şoförler de ehliyetlerini geri alabilmeleri için belge alma zorunluluğu vardır. Genel olarak değerlendirmek gerekirse psikoteknik belgesi; sürücülerin zihinsel ve fiziksel olarak trafiğe uygun olup olmadığını belirten belgedir. Bunu ölçen bir test cihazımız var. Adaylar, bu test cihazında minimum bir saatlik bir teste tabi tutuluyorlar. Bu bir saatlik test içerisinde 12 ayrı test var. Bu testlerde kişinin el ayak koordinasyonu becerilerini ölçmek için test sürüşü yapıyorlar" şeklinde konuştu. Ülger ayrıca Haziran ayının sonunda Psikoteknik Belgesi denetimleri başlayacağını da hatırlattı.
SRC BELGESİ NEDİR?
"SRC belgesi, 1, 2, 3, 4 ve 5 olmak üzere beş kategoride değerlendirilir. SRC belgesi, yük, yolcu vetehlikeli madde taşımacılığı yapan şoförlerin almakla yükümlü olduğu yetki belgesidir. Kişi, yurt dışına yolcu taşıması yapıyorsa. SRC 1 Belgesi almakla yükümlüdür. Kişi, yurt içinde yolcu taşımacılığı yapıyorsa SRC 2 Belgesi almakla yükümlüdür. Kişi, yurt dışına yük taşıyorsa SRC 3 Belgesi almakla yükümlüdür. Kişi, yurt içinde yük taşımacılığı yapıyorsa SRC 4 Belgesi almakla yükümlüdür. SRC 5 ise hem yurt içinde hem de yurt dışında tehlikeli madde taşıcılığı yapan şoförün almakla yükümlü olduğu belgedir. Bu belgeler, şoförlerde olmadığı takdirde şoföre 250 lira, araç sahibine de 5 bin lira ceza yazılır."
SRC BELGESİ NASIL ALINIR?
"SRC belgesi almak için öncelikle SRC kurslarına kayıt yapılır. Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından kayıtlar onaylandıktan sonra kişi, eğitimler alır. Eğitimler sonucunda kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavlara tabi tutulur. SRC sınavları 40 sorudan oluşmaktadır. Kişi, 100 üzerinden en az 70 alırsa başarılı sayılır. Adaylar, sınavı geçince bu sefer mülakata alınır. Mülakat geçildikten sonra adaya görsel 3 soru sorulur. Aday, 3 sorudan 2'sini doğru cevaplarsa SRC Belgesi'ni almaya hak kazanır. SRC Belgesi alındıktan sonra trafik veya herhangi bir yerde şoför durdurulduğunda SRC Belgesini gösterir. Şoför, SRC Belgesini gösterdiği taktirde ceza yemez."
Yazacak bir şey yok kardeşim hayırlısı bizde bu kurallara uygun başkan vekile oy vereceğiz ayda (10-12) bin dolar veren beleş ev araba verene oy vereceğiz kardeşim her bakan değişince yasaklar kurallar mecburluk daha neler neler göreceğiz