Bir ilke imza atarak ülke genelinde rağbetin her geçen gün arttığı “mor reyhan” bitkisinin yetiştiriciliğini yapan Batmanlı aile, Türkiye’de birçok ilin tedarikini yapıyor. Toplamda 55 dönümlük alanda mor reyhan yetiştiren Savaş ailesi, Malatya ile birlikte Batman’ı bu işin merkezi konumun getirmiş durumda. Ayrıca ürün hazırlama tekniğini değiştirerek de, ülkenin en kaliteli kurutulmuş reyhanını elde etmeyi başardılar. Hedeflerinin reyhanı bir Batman markası haline getirmek olduğunu belirten Çiftçi Selman Savaş, bu kapsamda fabrika kurmak istediklerini de ifade etti.
HER ŞEY 5 SENE ÖNCE BAŞLADI
Daha önce farklı ürünlerde çiftçilik yapan Savaş ailesi, 5 yıl önce mor reyhanın faydaları ve bu alandaki eksikliği fark ederek ekimine başladı. İlk yıllarda 1-2 dönüm araziye deneme ekimleri yapan aile, son üç yılda bu işi profesyonel bir şekilde yapmaya başladı. Bu yıl Seyitler ve Korik Mahallelerinde iki arazide toplamda 55 dönüme reyhan ektiklerini belirten Selman Savaş, “Deneme yanılma çalışmalarının ardından yoğunlaştığımız işte geçtiğimiz yıl 40 dönüm, bu yıl ise 55 dönüme ekim yaptık. 10 gün sonra hasat zamanımız başlayacak. Üç ay boyunca üç kez hasat toplayacağız ve ürünlerimizi Güneydoğu başta olmak üzere ülkenin dört yanına göndereceğiz. Biz bu alanda marka oluşturmaya kararlıyız. Çünkü bu işi profesyonel olarak sadece biz ve Malatya bölgesi yapıyor.”
“HAZIRLAMA TEKNİĞİYLE TÜRKİYE’DE TEKİZ”
Mor reyhan tarlasını Batman’da bir ilk olduğunu belirten Selman Savaş, “Yoldan geçen çok sayıda vatandaş araçlarından inerek ekilen şeyin ne olduğunu soruyorlar. Aslında ülkemizde de yeni yeni rağbet gören bir bitki. Reyhan; şerbet, çay, sabun ve birçok yemek çeşidinde kullanılıyor. Özel bir kesim teknik var ve ardından kurutulma işlemi başlıyor. Bu alanda Türkiye’de bir ilk gerçekleştirdik. Malatya bölgesinde güneşte kurutulan reyhanı biz kiraladığımız depolarda gölgede kurutuyoruz. Güneşte iki günde kururken, biz gölgede bir haftada kurutuyoruz. Bu teknik renginin canlı kalmasına ve aromasını korumasına neden oluyor. Bu teknik sayesinde güneşten kurutulan reyhanın kilosu toptan olarak 15 liradan alıcı bulurken, biz 25 liraya satabiliyoruz. Bu senede rekolte beklentimiz 30 ton civarında.”
“DESTEK OLURSA FABRİKA KURMAYI HEDEFLİYORUZ”
Her geçen sene hedef büyüttüklerini belirten Savaş, “Ürünümüzü ülkemizde Batman’a özgü bir marka haline getirmek istiyoruz. Bu yolda önemli bir mesafe kat ettik. Özellikle kurutma tekniğimiz büyük ilgi gördü. Şimdiden bu konuda üretim yapmayı hedefliyoruz. Araştırmalarımızı sürüyor, bir proje hazırlayacağız ve eğer Batman Valiliği ile Tarım İl Müdürlüğünden destek görürsek, fabrika kurarak Batman patentli bir marka oluşturmak istiyoruz. Biz şuan ürünümüzü kendi imkanlarımızla ancak üretimin bir diğer noktası olan Malatya’da ise belediye kooperatif kurarak, alım garantisi veriyor. Bu sistemle hem çiftçi, hem de kendileri kazanıyor. Bize destek verilirse ilimizin adını reyhan ile tüm Türkiye’ye hatta yurtdışına da duyurmak amaçlıyoruz” dedi.
REYHANIN FAYDALARI NELERDİR?
Reyhan, Osmanlıdan günümüze kadar en çok bilinen ve kullanılan bitkilerden biridir. Osmanlı döneminde şerbet olarak tüketilir, cilt güzelliğinde kullanılırdı. İtalyan mutfağının da baharat olarak kullandığı bu bitki alternatif tıpta şifa niyetine tercih ediliyor. Reyhan; antioksidan etkili bileşikler, K ve A vitaminleri, manganez, demir, bakır mineralleri bakımından çok zengindir. Kurutulmuşu ise; önemli miktarda diyet lifi, protein, çeşitli vitamin ve mineraller içeriyor. Çok az kaloriye (22) sahiptir. Vücudu temizleyip, ödemlerin sökülmesini sağlıyor. Gözlere faydalıdır. Kemik sağlığını olumlu etkileyip, kemiklerin güçlenmesini sağlıyor. Romatoid artrit hastalarının yaşadıkları ağrıyı azaltır. İçeriğinde bulunan beta karoten ve yüksek magnezyum sayesinde kalp-damar sistemini destekliyor. Kan akışının düzenli olmasını sağlayarak, kalp ritmindeki düzensizlikleri ortadan kaldırıyor. Boğmacaya karşı etkilidir. Özellikle çay olarak hazırlayıp, balla tükettiğinizde hızlı etkisini gösteriyor. Çay olarak tüketildiğinde balgamı söker, öksürüğü keser. İçeriğinde buluna flavonoidler sayesinde radyasyona karşı koruma sağlıyor.