Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, bu sene kuraklığın üreticiyi ciddi anlamda olumsuz etkilediğini belirtti.
Mısırda iyi bir rekolte beklentisi içinde olduklarını ifade eden Doğan, çiftçilerin Tarım ve Orman Bakanlığından mısıra iyi bir fiyat biçmesini istediğini kaydetti.
Son zamanlarda girdi maliyetlerinde yüzde 50’ye varan bir artışın söz konusu olduğuna dikkat çeken Doğan, bunun çiftçileri ciddi anlamda sıkıntıya soktuğunu belirterek yetkililere çağrıda bulundu.
“Çiftçi buruktur”
Bu seneki kuraklığın çiftçiyi olumsuz etkilediğini ifade eden Doğan, “Bu sene 41 ilimizde ciddi bir şekilde kuraklık yaşandı. Özellikle kuru tarım arazisi üretimi yapılan alanlarda yüzde 60-70’lere kadar varan bir kuraklık söz konusudur. Bu tabi çiftçimizi ciddi bir şekilde olumsuz yönde etkilemiştir. Çiftçi bu yönde buruktur. Ancak bunu sulu tarım arazisiyle bir nebze hafifletebiliriz ya da geçiştirebiliriz diye düşünüyorum.” dedi.
“Çiftçilerimizin artık umudu mısırda”
Henüz ekimi yapılan mısırdan bir olumsuzluk beklemediklerini belirten Doğan, “İlimizde ve Türkiye’nin diğer illerinde mısır ve pamuk üretimi şu anda önemli bir aşamadadır. Sulu tarım arazilerinde özellikle mısırda şu ana kadar veriminde veya rekoltesinde önemli bir olumsuzluk beklemiyoruz. Ağustos ayının sonuna doğru sanırım bölgemizde artık yavaş yavaş mısır hasadı yapılacaktır. İyi bir rekolte bekliyoruz. İyi bir fiyatta bekliyoruz. Çünkü çiftçilerimizin artık umudu mısırdadır.” diye konuştu.
“Mısır için iyi bir fiyat verilmeli”
Kuraklıktan etkilenen çiftçilere prim desteğinin verilmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:
“Kuru tarım yapılan alanlarda kuraklıktan dolayı olumsuz yönde ciddi bir etkilenme söz konusu oldu. Belki bunu bir nebze mısır tarımıyla ya da pamuk üretimiyle geçiştirebiliriz. Çiftçimizin beklentisi mısır rekoltesinin iyi olmasıyla birlikte iyi bir fiyatın, prim desteğinin verilmesidir.”
“Sıkıntılarımız büyük”
Çiftçilerin en büyük sorunlarının artan girdi maliyetleri olduğuna işaret eden Doğan, “Son dönemlerde girdilerde tekrar yüzde 50’ye kadar varan bir artış söz konusudur. Özellikle gübrenin tonu neredeyse 6 bin TL’ye dayandı. Akaryakıtta son dönemlerdeki zamlar yine çok olumsuz etkiledi. Dolayısıyla sıkıntılarımız büyük.” ifadelerini kullandı.
“Çiftçilerimizin seslerini duyun”
Yetkilileri çiftçilere sahip çıkmaya çağıran Doğan, “Çiftçilerimize yardımcı olunabilmesi için yetkililerin özellikle desteklemelerin biraz daha erken dönemde ödenmesi, bu yıla ait olarak prim, mazot, gübre desteğinin artırılması, hibe şeklinde verilmesi, bu verilirken diğer desteklerden kısıtlama yapılmadan verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yetkililere çağrımız çiftçilerimizin seslerini duysunlar.” diye konuştu.