SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

HER AİLEDE HER EVDE AYNI SORUN; TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Aile sorunları içerisinde yer alan medya ve teknoloji bağımlılığının belirtileri, başlangıcı, süreci ve sonucunda iz bırakan olumsuzlukları hakkında konuşan Psikoterapist Adnan Kalkan, mücadele sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Son Güncelleme :

2021-07-25 13:35:18

HER AİLEDE HER EVDE AYNI SORUN; TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Aile sorunları içerisinde yer alan medya ve teknoloji bağımlılığının belirtileri, başlangıcı, süreci ve sonucunda iz bırakan olumsuzlukları hakkında konuşan Psikoterapist Adnan Kalkan, mücadele sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. Evlilik sürecinde doğru eş seçiminden aile içerisindeki psikolojik ve sosyolojik sorunlara kadar birçok problemin, kişiler arası diyalog ve iletişim eksikliğinden kaynaklandığını belirten Psikoterapi Uzmanı ve Aile Danışmanı Adnan Kalkan, bu iletişimsizliğin başında yer alan teknoloji ve medya bağımlılığının etkilerine dikkati çekti.

"DAVRANIŞ BOZUKLUĞUNDA EN BÜYÜK ETKEN ÇEVRESEL FAKTÖRLERDİR"

Çocuklarda olumsuz davranışların daha sonradan davranış bozukluğuna dönüştüğünü belirten Kalkan, "Davranış bozukluklarının temelinde, doğum öncesinden sonrasına, beslenmeden kullanılan ilaçlara ve aşılara kadar biyolojik etkiler yatmaktadır. Bununla birlikte asıl davranış bozukluklarıysa fizyolojik anlamda çevresel faktörlerden etkilendiğini görüyoruz. Sağlıklı bir çevresel aile ve okul ortamı oluşturulduğu takdirde çocukları davranış bozukluğuna götüren yolu kapatmış oluruz." diye konuştu. Kalkan, "Bununla birlikte varsa bir davranış bozukluğu, kleptomani dediğimiz hırsızlık, yalan söyleme, öfke kontrol bozukluğu veya uyku bozukluğu gibi durumlarda anne-babaların bunun temeline inmesi gerekir. Yani bunun sebebi ve nasıl oluştuğu konularında iyi bir gözlem oluşturulmalıdır. Bu gözlem, yeterli noktada yapılması durumunda çözüme adım atılmış olur. Ama bu alanda yeteri kadar çözüm sunulamadığı durumda destek almalarında fayda vardır." diye belirtti.

"ÇOCUKLARI TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINDAN KURTARABİLMENİN TEK YOLU ALTERNATİF OLUŞTURMAK"

Kalkan, "Ailelerin, çocuklarını bağımlılıktan kurtarabilmek için alternatif oluşturmalı, onları anlamaya çalışmalı, ikna etmeli, sosyal faaliyetlerde bulunmalı. Bunun en iyi yolu da boş zamanları ve isteksizden ziyade istekli olabileceği sosyal çalışmalar yapmaktır." şeklinde konuştu. Sosyal medya bağımlılığı içerisinde özellikle son zamanlarda ortaya çıkan marka bağımlılığının gençlerde özenti şeklinde bir probleme dönüştüğüne dikkati çeken Kalkan, "Böyle bir durumda gençlerin muhakeme edecekleri, ihtiyaçlarını giderecek tarzda bilinçli medya kullanımını öğretirsek bu marka bağımlılığının da bir şekilde önüne geçmiş oluruz. Özellikle Instagram, Facebook ve diğer yerler reklamların çokça olduğu platformlardır. Onun için son zamanlarda gençlerde bu bağımlılık türü ciddi anlamda arttı. Bunun da ancak bilinçlendirme çalışmaları yaparak önüne geçebiliriz." dedi. 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.