Batman'da yılarca tütün ve pamuk ekiminden sonra reyhan ekmeye başlayan Batmanlı çiftçi, 200'ün üzerinde aromatik değere sahip olan mor reyhanı Türkiye'nin birçok iline göndererek geçimini sağlıyor. Baharat olarak da kullanılan mor reyhanın çayı ve şerbeti bile yapılıyor. Güçlü bir antioksidan içeren ürüne her geçen gün talep artıyor. Tarlada kopardıkları reyhanları gölgeliklerde kuruyana kadar beklettiklerini söyleyen çiftçi Abdüsselam Savaş, reyhanları kuruttuktan sonra da satmak üzere Gaziantep, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Siirt, Van gibi Türkiye'nin birçok iline kargo ile gönderdiğini söyledi. Batman'da kuruttukları reyhanları Türkiye'nin farklı illerine göndererek satışını gerçekleştirdiğini anlatan çiftçi Savaş, reyhanın vatandaşlar tarafından büyük bir rağbet gördüğünü belirtti.
"REYHAN, BİRÇOK HASTALIĞA DA İYİ GELİYOR"
48 dönüm reyhan tarlasını kardeşiyle beraber ektiklerini ifade eden Savaş, yıllarca bu tarlalarda tütün ve pamuk ektikten sonra reyhan etmeye başladıklarını söyledi.
Savaş, "2014 yılından beri Batman'ın farklı bölgelerinde reyhan ekiyoruz. Reyhan ekmeden öce pamuk ve tütün ekiyorduk. Devlet tütün ve pamuğa kota uygulayınca reyhan ekimine başladık. 5 kardeş beraber kendi emeğimiz ile çalışıyoruz. Reyhanları 15 Mayıs'ta tarlada ekmeye başladık. Sabah saat 04.00-05.00 gibi ailece tarlaya geliyor kesimlerimizi yapıyoruz. Kesim yaptıktan sonra çuvallara koyum gölgede kurutmaya götürüyoruz. Reyhan romatizma, bronşit, damar tıkanıklığına ve birçok rahatsızlığa da iyi geliyor. Baharat olarak kullananların dışında birçok kişi de şerbet ve çay olarak tüketiyor. Bu tarladan yaklaşık 30 nüfus ekmek kazanıyor. Yoğun günlerde günlüğü 100 liradan işçi de çalıştırıyoruz." diye konuştu.
"TARLADA 28 LİRA TEZGÂHTA 100-150 LİRA"
Kuruttukları reyhanları sosyal medya hesapları üzerinden birçok ile sattıklarını söyleyen çiftçi Savaş, "Kuruttuğumuz reyhanları tekrar çuvallara koyup hazırlıyoruz. Sosyal medya hesabımızdan sipariş verenlere satıyoruz. Kuruttuğumuz reyhanlar; Gaziantep, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Siirt, Van gibi Türkiye'nin birçok iline kargo ile gönderiyoruz. Geçen sene kuru reyhanın kilosunu 30-35 TL'ye satarken şu anda 28 TL'ye düştü. Birçok zahmetle uğraşıp temizlediğimiz reyhanın kilosunu 28 TL'den bizden alan market ve baharatçılar, tezgâhlarında kilosunu 100-150 liradan satıyorlar. Çiftçi olarak emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Arazileri kiraladığımız için devletten de herhangi bir destek alamıyoruz. Devletin bize fiyatlar ile ilgili yardımcı olmalarını istiyoruz." diye konuştu.
"EVDE HER ZAMAN REYHAN ŞERBETİ İÇİYORUZ"
Reyhan tarlasında anne ve babasına yardım eden 10 yaşındaki Onur Savaş ise şöyle konuştu: "Okul olmadığı için şu anda aileme yardım ediyorum. Tarlada reyhanları makasla kesip kurutup satıyoruz. Annem bize evde her zaman reyhan şerbeti yapıyor, içiyoruz. Reyhan şerbeti çok güzel ve faydalıdır herkese tavsiye ediyorum."