Yaşanan kuraklıktan dolayı meralarda da ot yok. Bu nedenle saman ve ot fiyatları iki katına çıkmış durumda. Bu durumun en çok etkilediği besiciler için kış ayları zorlu geçeceğe benziyor. Samanın şimdiden pahalı olduğunu belirten hayvancı Hasan Ünver, saman ve ot kıtlığı nedeniyle herkesin kendi kafasına göre fiyat belirlediğini, kışa doğru ise fiyatların daha da artacağını söyledi.
TARLADA 500, PAZARDA BİN 200 TL
Kuraklığın yanı sıra saman fiyatlarına yol ve mazot giderlerindeki artışın eklendiğini belirten Ünver, “Samanı başka kentlerden aldığımız için zaten yüksek olan fiyata bir de yol masrafı, yakıt ve aracı ücreti de ekleniyor. Bu durum biz esnaflar ve çiftçileri çok etkilendi. Fiyatlar yüksek olduğu için ne biz satış yapabiliyoruz ne de insanlar alabiliyor. Bu yıl kötü bir dönem geçiriyoruz. Geçen yıl yeşil samanın tonu bin 200 TL civarındaydı, bu yıl 2 bin 500 TL’ye satıyoruz. Beyaz saman fiyatı tarlada 500 TL dolaylarında satılıyor ama buraya gelene kadar bin 200 TL’ye çıkıyor. Bunun en çok kazananı ise aracılar oluyor. Aracılar, başka kentlerde ucuza alıp burada bize pahalıya satıyorlar. Biz de mecbur almak zorunda kalıyoruz” dedi.
PİYASA STOKÇULARIN ELİNDE
Saman piyasasının eskiden çiftçinin elinde olduğunu söyleyen Süleyman Bulut da, bu piyasanın şimdi stokçuların eline geçtiğini ifade etti. “Birçok kişi saman alarak stok yapıyor. Fiyatlarının yükselmesi ile birlikte de piyasaya sürüyorlar. Sadece burada değil, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Urfa’ya kadar bu sektör böyle dönüyor” diyen Bulut, bunun önüne geçmek için yetkililerin denetimlerini arttırması gerektiğini kaydetti.