Batman'ın Sason İlçesinde pestil ve pekmez zamanı gelince bağlarda şıra üzümleri toplanarak, ilkel yöntemlerle suyu sıkılıp elde edilen şıralar kazanlarda kaynamaya başladı. İlçe sakinleri, hasat ettikleri ürünleri en iyi şekilde değerlendirebilmek amacıyla uzun ve yorucu bir uğraşın sonunda üzümleri kış ayının vazgeçilmezi pekmeze dönüştürüyor. Üzümleri bağlardan toplayan ilçe sakinleri, büyüklerinden kalan usuller ve işlemlerle üzümleri sıkıp suyunu çıkarıyorlar. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm özü, büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Sason Dereköy Köyünde topladıkları üzümleri pekmez haline getiren Vedat Altınörz, “Yetişen üzümlerin toplanmasıyla evimizin bahçesinde üzüm pekmezi kazanları kuruyoruz. Önce ayaklarımız ve çizmelerimiz yıkandıktan sonra çuvallara koyduğumuz pekmezi ezme yöntemiyle suyunu çıkartıyoruz. Daha rahat suyunu bırakması için kapalı bir odada en az bir gün bekletildikten sonra suyu sıkılarak şırası alınır. Alınan şıra büyük kazanlara koyularak odun ateşinde 24 saat kaynatılır. Belirli bir kıvama gelen şıra, pekmeze dönüşür. Sonbahar mevsiminin girmesiyle birlikte, bağlardan toplanan üzümleri, çuval içerisine koyarak şıra çıkarmaya başlayan vatandaşlar, elde edilen şırayı büyük kazanlar içerisinde kaynayan şıranın bulamaç haline gelmesinden sonra pestil yapıyoruz. Kışın yetecek kadar pekmez ayırıyoruz” dedi.
PEKMEZ KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR
Pekmez, kışın tüketeceği en önemli besinler arasında yer aldığını söyleyen Mahmut Çelik, “Bağ bozumu yapıp topladığımız üzümleri, dedelerimizden kalan işlemlerle sıkıp suyunu çıkarıyoruz. Üzüm suyu ile cevizli sucuk ve pestil yapıyoruz. Çıkardığımız üzüm suyunu saatlerce kaynattıktan sonra pekmez yapıyoruz. Yaptığımız pekmezi kışın soğuk havalarda tüketiyoruz. Elde ettiğimiz pekmez özelikle kansızlık için şifa olduğunu biliyoruz. Kışın soğuk havalarda tüketilen bir bardak üzüm pekmezi bir gün boyunca tüm vücudu sıcak ve tok tutuyor”