Sağlık Bakanı Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Koca, PCR testinin ücretsiz olarak alınmaya devam edileceğini belirterek PCR testini bütün alanlarda istemediklerini ifade etti.
PCR'ın istendiği belli alanların olduğunu ve bunu da 48 saat öncesinden istediklerini söyleyen Koca, dolayısıyla PCR testlerinde hastanelerde yoğunluğun oluşmasının nedeninin, yoğunluğun 48 saate yayılmasından kaynaklı olduğunu belirtti.
Bakan Koca, zorunlu olarak alınan PCR testlerinin, yapılan toplam testlere ileriki günlerde ilave edilerek ilan edileceğini söyledi.
Mu varyantı
İlk olarak Kolombiya'da tespit edilen 'Mu' varyantına ilişkin yeni tedbir olup olmayacağının sorulması üzerine Koca, şu yanıtı verdi:
"Yeni bir tedbir anlamında değil şu an ilave bir tedbir getirmeyi düşünmüyoruz çünkü şu ana kadar bizim yeni varyant olarak tespit ettiğimiz 2 vaka dışında olmadı 'Mu' ile ilgili. Dolayısıyla ağırlıklı Delta ve Delta Plus şeklinde ve yüzde 90'ı geçen oranda söz konusu. Giderek aşılama oranının da artışıyla vakaların aşağı doğru düşeceğini düşünüyorum." diye konuştu.
Koca, toplumsal bağışıklığın yüzde 85’te olacağını düşündüklerini söyledi. Koca, aşısız olan kişilerin restoranlarda farklı yerlere alınmayacağı yöndeki haberleri de doğrulamadı.
Koca, Sputnik V aşısının 1'inci ve 2'nci dozunun birbirinden farklı olduğunu, 2 dozun bir arada gelmesiyle uygulamasına başlayacaklarını söyledi.
Koca, yerli aşıda seri üretime önümüzdeki 1,5-2 ay içinde en geç geçmek istediklerini ve hazırlıklarını yaptığını kaydetti.
"Okulları kapatmayı düşünmüyoruz, düşünmek istemiyoruz"
Okulların tekrar kapanabileceği yönündeki endişelere değinen Koca, okulları kapatmak istemediklerini kaydetti.
Koca, "Çünkü 'Artık elimizde aşımız var' diyoruz. O nedenle vatandaşımızın aşı oldukça, oranlar yükseldikçe, toplumsal bağışıklık oluştukça bunun yeterli olacağına inanıyoruz. Onun için oranların giderek artması gerekiyor. Şu an dünyada en çok aşının yapıldığı 8'inci ülkeyiz. Avrupa'da Almanya'dan sonra 2'nci ülkeyiz, zannediyorum 2-3 hafta içerisinde Almanya'yı da geçen dozda bir uygulamamız oluyor olacak. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı'mızla birlikte biz tedbirleri ortaya koyduk. Bu tedbirlerin hangi durumda, hangi pozisyonda, ne yapılması gerektiği belli. Biz en fazla sınıfın tatil edilebileceğini, 14 günlük zaman diliminde onun dışında bir kapatmayı düşünmüyoruz, düşünmek istemiyoruz." diye konuştu.