Devlet hastanelerinde çalışan doktorların istifa ederek daha iyi maaş ve çalışma şartları sağladıkları gerekçesiyle özel hastanelere geçmesi kamu hizmetinde sıkıntıya yol açıyor. Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgını döneminde sağlık sektöründe iş yükünün artacağı öngörüsüyle 2020 mart ayı içerisinde bir genelge yayınlayarak kamu ve özel sektörde çalışan hekimlerin istifa etmelerini yasaklamıştı. Sağlık sektörünün sekteye uğramaması adına atılan bu adım, 1 Temmuz 2021 tarihinde başlayan normalleşme sürecine kadar devam etti. Normalleşmenin başlaması ve istifa yasağının kalmasıyla birlikte birçok ilde olduğu gibi hekimler, il veya ilçe sağlık müdürlüklerine istifa dilekçelerini vermeye başladı. Batmanda son aylarda onlarca doktor istifa ederken doktorların önemli bir bölümü ise özel hastanelere geçti. Emekliliği gelen çok sayıda doktor da özel hastanelerde çalışmaya başladı.
İstifalar sebebiyle ortaya çıkan doktor açığı devlet hastanelerini de zor durumda bırakıyor. Uzmanlar ise kamu ile özel kurum arasındaki maaş farkını ortadan kaldırmadıktan sonra bu durumun devam edeceğini belirtiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılında uygulamaya konulan “Performansa Dayalı Döner Sermaye Uygulaması” da doktorların istifa etmelerine engel olamazken doktor yetersizliğinden dolayı halk mağdur oluyor.
MHRS VE ALO 182 MAĞDURİYETİ SÜRÜYOR
Kentteki hastanelerde doktor ve sağlık personeli yetersizliği hizmetlerin aksamasına neden olurken kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluğun yanı sıra tedavi olmak için randevu alamayan vatandaşlar, özel hastanelerin inisiyatifine terk ediliyor. MHRS ve ALO 182 üzerinden çeşitli branşlardan randevu almakta zorlanan vatandaşlar, mağduriyet yaşıyor. Vatandaşlar, dermatoloji, hematoloji, göz ve diş hastalıkları branşları başta olmak üzere bazı hastanelerde ve bölümlerde aylar sonrasına bile randevu almakta zorluk çekiyor.