İlaçta “Sabit Kur” Sıkıntısı Büyüyecek mi? Batman-Siirt-Muş Bölge Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Adnan Bayhan, bugünlerin daha iyi günler olduğunu belirterek “Türkiye genelinde olduğu gibi Batmanda da büyük bir ilaç sıkıntısı var. Avrupa’dan ilaç gelmeyince hastalar ve bizler perişan olduk. Böyle giderse ilaç krizi büyüyecek” dedi.
İlaç sektörü açısından sosyal güvenlik mekanizması nedeniyle 2021 yılı için belirlenen Euro kurunun artık güncel piyasa değerinin çok altında kalması nedeniyle Türkiye’de olduğu gibi Batmanda da ilaca erişim sıkıntısı gündeme geldi. Kış mevsimi nedeniyle soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklar için kullanılmakta olan ilaçların yanı sıra özellikle çocuklara yönelik şurup formundaki antibiyotik ilaçlar piyasada az bulunmaya başladı. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bayhan, en az 645 ilacın hastalara ulaştırılmasında sıkıntı olduğunu açıkladı.
ŞUBAT AYINDAN SONRA DURUM DAHA DA KRİTİK OLABİLİR!
İlaç sıkıntısına yol açan temel nedenlerden birisi “sabit kur” olarak belirtildi. Devlet adına Sağlık Bakanlığı’nın ilaç fiyatlandırmasında 1 Euro karşılığını 4,57 Türk Lirası olarak kabul ettiği kaydedilerek, piyasada ise Euro kuru 11 Türk Lirası civarında seyrettiği için yabancı ilaç firmalarınca Türkiye’ye ilaç verilmediğini veya yerli ilaç şirketlerince ise yurt dışından hammadde temin edilemediği bildirildi. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bayhan yaptığı açıklamada, her yıl o yılın başında, en geç Şubat ayında sabit kur belirlenmesi kaynaklı olarak Türkiye’de döviz kuru dalgalandığında sıkıntı yaşandığını ifade etti. Şu anda sabit kur ile piyasadaki reel kur arasında çok ciddi şekilde makasın açıldığını belirten Bayhan, bunun da önce ithal ürünler sonra da hammaddesi ithal yerli ilaçlara erişim sıkıntısı sonucunu doğurduğunu aktardı. Bayhan, “ilaç sıkıntısında eczacıların kabahati yok. Çünkü piyasada ilaç yok” dedi. Şubat ayından sonra 645 adet ilaç çeşidindeki sıkıntının anlaşma sağlanamaması durumunda binlerce çeşide çıkabileceği tehlikesi de mevcut.