“Bilgiyi Enerjiye Dönüştüren Üniversite "mottosu ile yola çıkan Batman Üniversitesi, Yüksek üretim Kurulu (YÖK) tarafından enerji alanında ihtisas üniversitesi olarak belirlendi. Batman Üniversitesi Rektörü İdris Demir Batman Üniversitesi Uygulama Oteli’nde düzenlediği basın toplantısıyla enerji alanında ihtisaslaşmanın müjdesini verdi. Enerji alanında pilot üniversite olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Demir, göreve başladığı ilk gün de Batman Üniversitesini bölgesel kalkınmada en önemli üniversiteler arasına getirmeye söz verdiklerini ve bu sözü tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Batman Üniversitesinin bugüne kadar bir pilot üniversite başvuru süreci olmamıştı.'' diyen Demir, şöyle konuştu : "Göreve başlar başlamaz ilk olarak gündem maddemiz arasına enerji alanında ihtisaslaşmayı almıştık. Yoğun çalışmalarımız sonunda bugün ise Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında Türkiye’deki 22 pilot üniversite arasına girmeyi başardık. Bildiğiniz üzere ülkemizde devlet ve vakıf üniversitesi olmak üzere 200’ün üzerinde üniversite bulunmaktadır. Enerji alanında bölgesel kalkınmaya destek sağlayacak ise biziz. Batman Üniversitesi bu pilot proje görevi ile ilimizin enerji alanında hem Türkiye’de hem de dünyada ön sıralarda yer almasını sağlayacaktır. Bunu başarmak için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz'' dedi.
YEREL, BÖLGESEL VE ULUSAL KALKINMAYA KATKI SUNACAK
Üniversitenin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında enerji alanında pilot üniversite olarak seçildiğini ifade eden Demir, şunları kaydetti: " YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar tarafından 12 Kasım 2021 tarihinde açıklandı. Bu görevin üniversitemize verilmesinin ardından hemen diğer çalışmalarımıza hızla başladık. Projemizin detaylı bütçelendirme ve alt başlıklarının oluşması sürecinde de sona yaklaşıldı.
Ülkemizin hedefleri kapsamında üniversitelerimizin başta bulundukları şehir ve bölge ile bütünleşmesinin sağlanması, iktisadi, sosyal ve beşeri sermayeyi geliştirmesi beklenmektedir. Bu amaçla üniversitelerimiz misyonlarını tekrar gözden geçirerek ve tek tipten uzaklaşarak kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmeye başlamıştır. Biz de bu kapsamda güçlü yönümüz olan enerji kaynaklarımız ile ihtisaslaşacağız. Bu proje hem şehrimize hem de bölgemize önemli katkılar sunacaktır. Projelerimizin en kısa süre içerisinde sahada hayat bulması ve kalkınmaya destek vermesi amacıyla biz de Batman Üniversitesi olarak tüm enerjimizi bu alana yönlendireceğiz. Şimdi mottomuzu bir kez daha hayata geçireceğiz. Bilgimizi enerjiye dönüştürerek şehrimize, bölgemize ve ülkemize katkı sunacağız '' şeklinde konuştu.
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İÇİN ÖĞRENCİ KAYDI YAPILMASI PLANLANIYOR
Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İdris Demir ayrıca 9 ay içerisinde üniversitede gerçekleşen çalışmalar, projeler ve hedeflerle ilgili bir sunum yaptı. Batman Üniversitesinin her geçen gün daha iyi konuma geldiğini belirten Prof.Dr. İdris Demir, Batmana kazandırılan Diş Hekimliği Fakültesi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Muhtemelen gelecek yıl Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi için öğrenci alınacağını belirten Rektör Demir “alınacak öğrenciler Batman Üniversitesi kartı ile bir süre Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim alacaklar. Fiziki yapı, araç-gereç, donanım ve malzemelerin alımı sonrası kendi binalarında da aynı eğitimi alacaklar” dedi. Sağlık Bilimleri Fakültesinin kurulmasından sonra Batmana Tıp Fakültesi için yoğun görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Demir, “YÖK toplantısında birebir YÖK üyelerine Batmana neden Tıp Fakültesi gereklidir diye kitapçıklar verdik ve bunu birebir anlatma imkanı bulduk” dedi.
ÖĞRENCİ SAYISINI ARTTIRACAK YENİ PROGRAMLAR
Diş Hekimliği, Sağlık Bilimleri, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, İktisadi ve İdari Bilimler, İslami İlimler, Mühendislik-Mimarlık ve Teknoloji Fakültelerinde 12 binden fazla öğrencinin eğitim aldığını ve öğrenci sayısını arttıracak projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İdris Demir, “öğrencileri nitelik ve nicelik şekilde arttıracak yeni programlar, yeni projeler hayata geçiyor, aşama aşama bunlar üzerinde çalışıyoruz. Üniversitemizde 6081’i Ön Lisans, 5078’i Lisans ve 1269’u Lisansüstü programlarda olmak üzere toplam 12428 öğrenci eğitim öğretim görmektedir. Yabancı Uyruklu Öğrenci Sayımız ise 227’dir”
ONLARCA PROJE HAYATA GEÇTİ…
Batmanın kültürel, sosyal yapısına göre programlar ve projeleri anlatan İdris Demir, “Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama Merkezi kuruldu. Ayrıca Kültür Çalışmaları Uygulama Merkezi kuruluş aşamasındadır. Öte yandan Kamu, Üniversite, Sanayi işbirliği (KÜSİ) Kapsamında hazırlanan üniversite, kamu ve sanayi için kısa, orta ve uzun vadeli alınması planlanan önlemlere ilişkin bir ön değerlendirme raporu hazırlanmıştır. Değerlendirme raporuna ilişkin aşağıda listelenen kurum yöneticileri ile toplantı yapılmış ve ön değerlendirme raporları teslim edilmiştir. Batman Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü, Batman Ticaret ve Sanayi Odası, Batman Ticaret Borsası, Devlet Su İşleri, Sanayici ve iş adamlarının iletişimlerinin tek merkezden ilerlemesi için bir ofis hazırlığı sürmektedir. Akıllı Petrol Üretim Takip Sistemi projemiz hayata geçirildi. Üniversitemiz Yayınevi kurulması için Telif Hakları Genel Müdürlüğüne sertifika başvuru yapılarak üniversitemiz bünyesinde yayınevi kuruldu. Basılacak veya elektronik ortamda yayınlanacak kitap, yardımcı ders kitabı, ders notu vb. yayınların planlanması, incelenmesi ve basılması ile ilgili işlemlerin yapılması öngörülmektedir. Süper Bilgisayar Merkezi ile Merkez ile bilim insanlarının sayısal hesaplama, makine öğrenmesi, derin öğrenme ve görüntü işleme gibi yüksek performans için yüksek donanımsal yeterlilik gerektiren çalışmalarda daha hızlı ve etkin sonuçlar elde etmelerine imkân sağlanacak. Üniversitemiz ev sahipliğinde Batman’ın geleceğinde iddia sahibi olan tüm kurum ve kuruluşların yanı sıra STK’lar, özel sektör temsilcileri, öğrenciler ve akademisyenlerin yer aldığı Batman-2030 Vizyon Konferansı düzenlendi. TPAO ile Biz Bize Kariyer protokolünü imzaladık ve bu protokolden öğrencilerimiz de kurumsal olarak faydalanacaklar. Çok faydalı ve ülkemizin en üst düzey yetkililerinin katılımıyla Ulusal ve Uluslararası konferanslar, çalıştaylar yapıldı” dedi.