SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

AŞİRETTEN ‘DÜĞÜN’ KARARI

Batman'da kız isteme merasiminde 80 gramın üzerinde altın istenmeyecek

Son Güncelleme :

2021-11-28 15:55:06

AŞİRETTEN ‘DÜĞÜN’ KARARI

Batman'da yaşayan Bekirhan  Aşireti, mensuplarının “evlenme esas ve usullerine” yönelik bir karar aldı. Düğünlerde israfın önüne geçilmesi amacıyla alınan kararla kız isteme merasiminde en fazla 80 gram  lira değerinde altın alınacak. Öte yandan düğün sırasında takı ve hediye merasimi yapılmaması ve taziyeler de   yemeklerin  kaldırılması karar kılındı. Kozluk  ilçesinde bağlı kaplıca konaklama tesislerinde  İmamlar, muhtarlar ve kanaat önderleri bir araya gelerek, alınan kararları imzaladı. Karara uymayanların düğünlerine katılım sağlanmayacağı bildirildi. Karara uymayanların düğünlerine katılım sağlanmayacağı bildirildi.

“DÜĞÜN MASRAFLARI ÇIĞRINDAN ÇIKMIŞ”

Batman Bekiran ve Çevre Köyler Derneği Başkanı Mehmet Şah Arzık, okuduğu bildiride şunları kaydetti :"Bildiğiniz gibi günümüzde düğünler büyük maliyetlere,ekonomik sıkıntılara ve bir çoğunun gücü aşan borçlara sebebiyet vermektedir. Bu konuda hemen hemen herkes şikayet etmekte ıstırap çekmektedir. Bazıları da çocuğunu evlendirmekten kaçtığı veya ertelemektedir. bir çok kişi size dert yandığı gibi bize de gözü ağlamaklı bir şekilde dert yanmaktadır. Şahid olduğumuz gibi gerçekten düğün masrafları çığırından çıkmış,maliyeti 250-400 bin tl'ye ulaştığını,özellikle bu meblağa ulaşmanın sebebi hayat pahalılığı ve istenen yüksek miktardaki altınlardır. Biz de siz de bu durum Karşısında kayıtsız kalamazdık bir çok meşvereden  sonra, Düğünlerimizin daha kolay,fazla külfete girmeden makul bir seviyeye getirmek için bazı kararlar alınmasını zorunlu kılmıştır. Şirani dediğimiz (Şerbet) ayrı bir günde ve ayrı mekanda değil,Nişan yani Yüzük takma gününde aile içinde yapılması, Kına gecesi için gelinin veya damadın evinde,en yakın aile efradıyla sade bir şekilde yapılması, imkanlar dahilinde ve zorunlu olmadıkça Geline şerbetlik ve gelinlik yerine Yöresel Kıyafetler giydirilmesi, kuaförde değil evde süslenmesi, Düğünler yer ve zaman müsaitse evlerin önünde veya köy meydanında yapılması, düğün sırasında takı ve hediye merasimi yapılmaması,yardım veya hediye vermek isteyen gizli bir şekilde vermesine karar kılınmıştır "

TAZİYELER İÇİNDE BAZI KARARLAR ALINDI

Gençlerin önünü açan kararla birlikte taziyeler için de bazı görüşlerini esasa bağladıklarını kaydeden Arzık konuşmasının devamında şunları kaydetti:  “Bu kararların uygulanmasının takibini siz seydalarımız, muhtarlarımız siz büyüklerimize düşmektedir. Ayrıca bu kararların ilan edilmesi ve kararlara uymayanlara düğünlerine iştirak edilmeyeceğini bildirilmesi. Bu kararlar bir çok hayra vesile olacağını ümit ediyoruz. Bir diğer sorunumuz Taziyelerde verilen yemeklerdir. Bu sıkıntı için de yapılan görüşmelerden sonra; taziyeler de verilen yemeklerin kaldırılmasıdır. taziyeye gelen misafirlere yemek teklifi yapılmaması,Taziyede sürekli kalan aile efradı için ise etsiz sade ve görülmeyecek yerde yenilmesi, Taziyeler bir yerde ve üç gün yapılması münasip görülmüştür" dedi. 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.