Kâğıt gruplarına gelen yüzde 100’lük zam matbaa ve basım sektöründe olduğu gibi kırtasiyeci esnafı ve kitabevlerini de olumsuz yönde etkiledi. Kâğıtta yaşanan fiyat artışına ilişkin konuşan Batman’daki kırtasiyeci esnafı, son aylarda döviz kurunda yaşanan yükseliş kırtasiye ve kitap satışlarını da büyük oranda etkilediğini belirtti. Kâğıt grubundaki fiyat artışının kendilerini endişelendirdiğini, müşterilerine fiyat veremeyecek duruma geldiklerini söyleyen esnaf, sıkıntı bulunmamasına rağmen kâğıttaki fiyat artışına bir anlam veremediklerini kaydetti. Kitap fiyatlarının da ciddi anlamda arttığını, birçok kitap temininde sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan esnaf, satışlarının yarı yarıya düştüğüne dikkat çekti. Kâğıt ve kitap fiyatlarındaki artışın öğrencileri de etkilediğini dile getiren esnaf, yetkililerden haksız fiyat artışı yapanlara yönelik acilen bir önlem alınması gerektiğini ifade etti.
“KÂĞIT GRUBUNDAKİ ARTIŞ BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR”
Döviz kurundaki artıştan sonra kâğıt ürünlerinde de büyük zamların yaşandığını belirten kırtasiye işletmecisi Veysi Argun, “Kırtasiye sektöründe en çok fiyat artışı kâğıt grubunda yaşandı. Kâğıt grubundaki artış bizi endişelendiriyor. Çünkü müşterilerimize fiyat veremeyecek duruma geldik. 4 ay önce okul sezonunun başlamasıyla 17 buçuk liraya verdiğimiz A4 kâğıdının fiyatı şu anda 60 liraya dayandı. Şu anda piyasada kâğıt sıkıntısı yok, hatta fazlasıyla var ama fiyatlar durmadan yükseliyor. Bu artışlarda bizi çok endişelendiriyor.” dedi.
“DENETİM MEKANİZMASI KURULMALI”
Piyasada fazlasıyla kâğıt ürünleri bulunmasına rağmen fiyatların artmasının sebebinin denetim mekanizmasının işlememesinden kaynaklandığını savunan Argun, şöyle devam etti: “Bu fiyat artışı birçok üründe var. Bir ay önce sattığımız kitabın fiyatında yüzde 150’nin üzerinde artış oldu. Hatta artışlardan dolayı birçok kitap temininde sorunlar yaşıyoruz. Hatta yayın şirketleriyle irtibat kuramıyoruz. Çünkü onlarda ne yapacaklarına karar veremiyorlar. Şu anda sattığımız ürünün üzerine para katarak alıyoruz. İktidar, keyfi olarak fiyat artırımına giden ve stokçuluk yapanlara karşı acilen ciddi bir denetim mekanizması kurması gerekmektedir.”
“52 LİRALIK KİTABIN FİYATI 154 LİRAYA ÇIKTI”
Kısa sürede kitap fiyatlarına 3 defa zam yapıldığını, 52 liralık bir kitap fiyatının 154 liraya çıktığını aktaran kitabevi sahibi Cahit Gölge, “Son bir buçuk ayda kitap ve kitap ürünlerine 3 defa zam geldi. Öğrenciler sadece buraya gelip kitap fiyatlarını sorup gidiyor. Şu anda cirolarımızda yüzde 500’e kadar bir düşüş yaşandı ve kitap satımında ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Daha önce 52 liraya verdiğimiz kitabın fiyatı 154 liraya çıktı. Kaynak kitap ihtiyacı olan öğrenciler 5 kitap yerine artık bir kitap alıyor.” diye konuştu.
“GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK İNSANLARIN EĞİTİMİNDE CİDDİ ANLAMDA AKSAMALARA YOL AÇILACAK”
Kâğıt ürünlerinde yaşanan artıştan en fazla öğrencilerin olumsuz etkilendiğini belirten Gölge, “Kâğıt ithal bir ürün olduğu için yaşanan artışın sebebini dolardaki artışa bağlıyorlar. Ama ciddi anlamda bu kadar yansımasını beklemiyorduk. Yayınevleri bu durumu manipüle edip artış olarak yansıtmaya başladılar. Bu durumdan öğrenci ciddi anlamda olumsuz etkilenecek, esnaf daha fazla etkilenecektir. Hükümetten zamlara engel olmasını beklerdik ama özel sektör daha fazla zam yaparak kitap satışlarının önüne geçti. Özellikle gelir düzeyi düşük insanların eğitimlerinde ciddi anlamda aksamalara yol açılacaktır.” ifadelerini kullandı.
“ALMAK İSTİYORUZ AMA KİTAP FİYATLARI ÇOK PAHALI”
Kırtasiyeye kaynak kitap almaya gelen öğrenci Şehmuz Keskin, artan fiyatlardan şikâyet ederek şunları söyledi: “Buraya test kitabı almak için geldim. Güzel kitaplar var ama genel olarak hepsinin fiyatı çok artmış. Bu artışlardan dolayı öğrenci olarak çok mağdur oluyoruz. Kitap almak istiyoruz ama kitap fiyatları çok pahalı. Elimizdekilerle yetinmeye çalışıyoruz. Artık her şeyin düzelmesini ve öğrencilere daha fazla yardımcı olmalarını bekliyoruz.” dedi.
“3 KİTAP ALACAĞIMA BİR KİTAP ALABİLDİM”
Bir diğer öğrenci Mustafa Gölge, “Kitap almaya geldim. Kitap fiyatları bayağı zamlanmış. 3 kitap alacağıma bir kitap alabildim ama onu da ilerde almamaktan korkuyoruz. Yaşanan zamlardan şikâyetçiyim. Devletin öğrencilere daha fazla destek çıkması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.(İLKHA)