SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

MALİYETLER SEKTÖRÜ ZORLUYOR

Son Güncelleme :

2021-12-30 16:44:18

MALİYETLER SEKTÖRÜ ZORLUYOR

Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (TEKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Öztürk, tekstil sektörünün yükselen maliyetler karşısında ciddi sıkıntı içinde olduğunu belirtti. Covid-19 salgını sürecinde ciddi sıkıntılar yaşandığını akabinde dövizdeki ciddi dalgalanmaların da eklenmesiyle sektörün maliyetler karşısında çok zorlandığını belirten Öztürk “makine alımlarından kaynaklanan döviz borçları, artan hammadde ve yedek parça fiyat maliyetlerinin yanı sıra dövizdeki artış, işletmelerin enerji (elektrik, doğalgaz vb) maliyetlerinin önemli ölçüde artmasına sebep olmuştur. Yemeğinden, servisine, hammaddesinden enerjisine tüm maliyetler büyük bir ölçüde artmış bu durum diğer sektörleri etkilediği gibi Türk Lirası ile işçilik yapan sektörümüzü de önemli ölçüde etkilemiştir” dedi.

“SEKTÖR BÜYÜMEKTE, SORUNLAR ARTMAKTA”

Tekstil sektörünün son zamanlarda çok ciddi ivme kazandığını ve kapasite ile işçilik açısında Türkiye’de ilk 5 il arasında yer bulma başarısını sağladığını belirten TEKSİAD Başkanı Öztürk, tekstilin halen Batmanın ekonomik can damarı olduğunu söyledi. Büyüle ile beraber risklerin arttığını belirten Öztürk “Bu büyüme gelişi güzel gerçekleşmekte ve bu durum riskler taşımaktadır. Sektörün büyümesini, ortak projeler ve eğitimler ile desteklemek gerekmektedir. Öncelikle kamu özel sektör işbirliği desteğine ciddi bir ihtiyaç vardır. Ortak projeler üretip gerekli destekler sağlanmalı. Sektörün acilen eğitimle desteklenip hem kalifiye personel ihtiyacının giderilmesi, hem de işverenlerin kurumsallaşma, profesyonel çalışma ve kapasite arttırmaları gibi konularda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Kente merkezinde bulunan küçük ve orta ölçekli atölye tarzı işletmelerin şehir dışında yer tahsisi ve tekstil kent vasıtasıyla bu işletmelerin büyümesi ve kurumsallaşmasının önü açılmalıdır. Ayrıca sektörün en çok muzdarip olduğu ve emeğinin karşılığını almamasının en büyük sebebi olarak gördüğümüz; şehrimizde gerekli alt yapı ve arıtma tesislerinin olmaması ve her türlü yatırıma cevap verecek donanıma sahip olmamasıdır. Mevcut durumda işletmeler fason çalışmak zorunda kalmakta yerli markalar ve şehrimizin kendine ait üretimi olmamaktadır. Şehrimizde entegre tesislerin kurulmasıyla hem üretim kapasitemiz hem de istihdam rakamlarımızda ciddi bir artış olacaktır. Bu entegre tesislerin sayesinde üreticilerimiz emeğinin karşılığını da alacaktır” dedi. 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.