Beyaz eşya mağaza işletmecileri, döviz kurunun yükselmesiyle yaşanan zamlardan dolayı satışlarının tamamen düştüğünü söyledi.
Batman merkezde beyaz eşya mağazası işleten esnaf, döviz kurunda yaşan artışın dolayı işlerinin durma noktasına getirdiğini ve yaşanan belirsizlik nedeniyle herkesin tedirgin olduğunu ifade etti.
Konuyla ilgili konuşan Batman’daki beyaz eşya mağazası sahipleri, ÖTV ve KDV indiriminin yapılması durumunda piyasada istenilen düzeyde olmasa da bir hareketliliğe vesile olacağını ifade ederek, beyaz eşyada ÖTV ve KDV indirimi yapılması gerektiğini belirtti. Dolardaki yükseliş ile birlikte diğer girdi maliyetlerinin de fiyat artışlarını büyük oranda etkilediğini dile getiren beyaz eşya mağazası işletmecileri, beyaz eşya ve diğer ürünlerde ÖTV ve KDV indirimiyle sektörün de ciddi anlamda iyileşmeye doğru gideceğine dikkat çekti.
“DOLAR DÜŞTÜ AMA FİYATLAR DÜŞMEDİ”
Beyaz eşya ürünlerine gelen zamlardan dolayı halka cevap veremez duruma düştüklerini belirten beyaz eşya mağaza işletmecisi Mansur Hocaoğlu, “Beyaz eşya ürünlerine yaklaşık 4-5 ay önce üst üste zam gelmeye başladı. Yaklaşık 5 aydır her ay ürünlere yüzde 10 civarında zam geliyordu. En son doların 18 liraya çıkmasıyla bu zam yüzde 20’ye çıkarıldı. Doların 18 liradan 11 lira seviyelerine düşmesinden sonra beyaz eşyada indirim yapılmadığı gibi zam da yapılmadı. Beyaz eşya ürünlerine gelen zamlardan dolayı halkın, ‘dolar düştü niye fiyatlarınız düşmüyor’ soruları bizi canımızdan bezdirdi. Çünkü fiyatların düşmesi elimizde olmadığı için halka cevap da veremiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“PİYASANIN RAHATLAMASI İÇİN ÜRETİME AĞIRLIK VERİLMELİ”
Artan fiyatların tek sebebinin dolar kurundaki artışın olmadığını ifade eden Hocaoğlu, maliyet artışına başta işçi, elektrik, temek gıda ve diğer ürünlerde yaşanan artışın da etki ettiğini söyledi. Hocaoğlu, “Üretici işçiye verdiği parayı da hesaplıyor, yaktığı elektriği de hesaplıyor, evine götürdüğü iaşeyi ve bununla beraber birçok sebebi hesaplamak durumunda kalıyor. Fiyat artışlarında dolar sembol olarak gözüküyor. 2 yıl önce 900 liraya sattığım buzdolabı şuanda 4 bin lira civarına, 140 ekran bilinen bir marka televizyonun fiyatı 9 ila 12 bin lira arasına kadar yükselmiş durumda. Halk olarak tüketen hale gedik ama üretim de yapmamız lazım. Eğer 100 tüketip 90 üretiyorsak arz talep sıkıntısı ortaya çıkacak ve böylece fiyatlar sürekli yükselişte olacaktır. Tüketimi azaltmakla birlikte üretimi artırırsak fiyatlar da dengede kalacaktır. Piyasanın rahatlaması için yetkililer beyaz eşyada ÖTV ve KDV’yi kaldırırlarsa satışlarımız tekrar başlar ve piyasa açılır.” diye konuştu.
“YÜKSEK FİYATLARDAN DOLAYI MÜŞTERİLERİMİZ ÇOK TEDİRGİN”
Yaklaşık 4-5 aydır beyaz eşya ürünlerine her ay yüzde 10 zam son ayda ise neredeyse yüzde 25’ e yakın biz zam yapılmasından dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirten bir diğer beyaz eşya mağaza işletmecisi Nurullah Ak ise şöyle konuştu: “Kısa sürede 9 bin liralık bir buzdolabının fiyatı 11 bin liraya yükseldi. Mağazaya gelen müşterilerimiz artan fiyatları duyunca ürün almadan elleri boş çıkıyorlar. Yüksek fiyatlardan dolayı müşterilerimiz çok tedirgin. Daha önce 9 bin liraya aldığım buzdolabını 11 bin 500’e, 2 bin liraya aldığım fırını ise 3 bin liraya almaya başladım. Daha önce 15 bin lira fiyat verdiğimiz çeyiz paketinin fiyatı 30 bin lirayı bulduğu için almak için gelen müşterimiz artık alamadan mağazadan çıkıyor. Piyasanın açılması için yetkililerden isteğimiz beyaz eşya ürünlerine yapılan zamların geri çekilmesi ve indirim için çalışma başlatmalarıdır.”