Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, yaptığı açıklamada uyuşturucu, madde bağımlılığı tehlikesine karşı ailelere önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu. Türkiye’de uyuşturucu kullanma yaşının her geçen düştüğünü, küçük yaşlarda başlayan uyuşturucu kullanımının ilerleyen zamanlarda tehlikeli bir boyuta geçtiğini belirten Psikolog Atalay, uyuşturucu kullanımının birçok nedeninin olduğunu söyledi. Ailelerin çocuklarının gün içerisindeki davranışlarına dikkat edip, risklerin farkına varmaları gerektiğini ifade eden Atalay, uyuşturucu kullanımının önüne geçilmesinde en önemli faktörün aile olduğunu kaydetti. Ailelerin çocuklarını odak noktasına almak zorunda olduklarını, aksi halde çocuklarının birilerinin odak noktası haline geldiğine dikkat çeken Atalay, aile ilişkisinin önemine işaret etti.
“EN BÜYÜK SEBEP SAĞLIKLI BAŞ ETME BECERİSİNİN OLMAMASI”
Atalay, “Uyuşturucuya başlama yaşı git gide düşmeye başlıyor. Bunun önemli sebeplerinden bir tanesi, gençlerin hayatlarında sağlıklı bilişsel baş etme becerilerinin olmamasıdır. Bundan dolayı madde kullanma yaşı daha da düşmeye başlıyor. Ortaokulda başlayan madde kullanımı daha sonra sık kullanılmaya başlanıyor. Bu aslında büyük bir riski grubu, bu risk grubunun farkında olmamız gerekiyor. Çünkü bu büyük bir rahatsızlıktır. Toplum olarak bu rahatsızlığın bilincinde olup işin ne kadar vahim olduğunu bilmek çok önemlidir.” dedi.
“MADDE KULLANIM YAŞI GİT GİDE DÜŞÜYOR”
Toplumda her kesimin üzerine düşeni yapmaması takdirde madde kullanım yaşının daha da düşeceği uyarısında bulunan Atalay, “Ailelerin çocuklarını yetiştirirken sorunlar karşısında baş etme stratejilerini öğretmemeleri, gençlerin ilk temas kurduğu olumsuz arkadaş etkileriyle, bu süreci merak etmeleri sonucu madde kullanmaya başlıyorlar. Türkiye’de de madde kullanım yaşı git gide düşüyor. Ortalama madde kullanım yaşı 15-16’ya tekabül ediyor.” diye konuştu.
“AİLELER RİSKİN FARKINDA OLMALIDIR”
Her ailenin çocuklarının risk grubunda olduğuna dikkat çeken Atalay, konuşmasına şöyle devam etti: “Bunu bilip ona göre önlem almak yerinde olur. Risk grubunda olanları şöyle sıralayabiliriz: Merak, en ufak bir sorunda gençlerin sorunlar için bunu hızlı çözüm olarak görmeleri, sorunlardan kaçmaları, bazıları da eğlenmek adı altında madde kullanıyor. Beğeni toplamak, fark edilmek, yetişkin olma temasıyla madde kullanımına eğilmek risk faktörleridir. Aile ile kontağın az olması risk faktörüdür. Aileler, önlem açısından bu risklerin farkında olmalıdır.”
“UYUŞTURUCU İLK SİGARA KULLANIMIYLA BAŞLIYOR”
“Madde kullanımının önüne geçmek için hepimize düşen önemli görevler var” diyen Atalay, “Uyuşturucu, madde kullanımı ilk sigara kullanımıyla başlıyor. Aileler çocuklarını iyi bir şekilde izlemesi gerekiyor. Her zamankinden daha fazla para harcıyor mu? Eve geç geliyor mu? Git gide aileyle kontağı uzaklaşıyor mu? Kendi kabuğuna çekilip zamanın büyük bir kısmını odasında geçiriyor mu? Aileler bu risklerin farkına varıp buna göre önlemlerini alabilirler.” ifadelerini kullandı.
“AİLELER ÇOCUKLARININ TAKİBİNİ YAPMALIDIR”
Çocukları odak noktasına almak gerektiğini vurgulayan Atalay, son olarak şunları söyledi: “Çağrımız yetkililerin denetim faaliyetlerini artmasıdır. Madde kullananları fark ettiğimiz zaman bunu gerekli yerlere bildirmeliyiz. ‘Bana dokunmasın da ne yapıyorsa yapsın’ anlayışı daha sonra hepimizi etkilemeye başlıyor. Denetim mekanizması olarak hepimizin böyle bir durum karşısında ortak tepki vermemiz gerekiyor. Yine aileler çocuklarının takibini de yapmalıdır. Dershanedeyse oradaki takibini yapmak, okuldaysa oradaki takibini yapmak, buna benzer durumlarda iyi kontak kurulduğu zaman çocuk ailenin odak noktasında olduğunun farkına varır. Siz çocuğu odak noktasından çıkardığınız zaman birilerinin odak noktası olmaya başlıyor. Çocukları odak noktasına almak yerinde olur.”(İLKHA)