Son dönemde akaryakıta üst üste gelen zamlara tepki gösteren minibüs şoförleri, kazandıkları paranın büyük çoğunluğunu akaryakıt parası olarak vermek zorunda kaldıklarını, evlerine ekmek götüremeyecek duruma geldiklerini belirttiler. Dünyadaki petrol krizi ve ülkemizde döviz kurlarının artışıyla birlikte akaryakıt fiyatları gün geçtikçe yukarı doğru tırmanıyor. Yılbaşından bu yana benzinin fiyatında yüzde 165, motorinin fiyatında da yüzde 97 oranındaki artış nedeniyle minibüsçüler zor günler yaşıyor. Son dönemde artarda gelen zamlar sonrası taşımacılık sektörü başta olmak üzere neredeyse tüm sektörler dolaylı olarak olumsuz manada etkilendi. Yaşanan zam furyası sebebiyle aracının kontağını çevirmekte bile zorlanan vatandaşların yanı sıra toplu taşıma hizmeti sunan esnaf da ciddi oranda olumsuz etkilendi. Minibüs şoförleri kullandıkları akaryakıtın vergiden muaf tutulmasını ya da taşıma ücretlerinde fiyat artışı uygulanmasını talep etti.
"NE ARACIMIZIN GİDERİNİ KARŞILAYABİLİYORUZ NE YAKITIMIZI ALABİLİYORUZ"
Minibüs şoförlerinin gücünün yakıta yetmediğini belirten Hasan Bozkurt, "Bir yolcu parasına bir ekmek alıyorken şimdi bir yolcu parasına bir ekmek alamıyoruz, o dereceye geldi. Ne yapacağız belli değil. Yetkililerden yardım istiyoruz. Yolcuya zamda çözüm değil, yakıt yardımı istiyoruz, herkes için en hayırlısı budur. Bu şekilde ne aracımızın giderini karşılayabiliyoruz ne yakıtımızı alabiliyoruz. Daha doğrusu evimize ekmek götüremiyoruz. Ne olacak böyle bizde bilmiyoruz" diye konuştu. Yakıta gelen zamların ticari araçları etkilediğini ifade eden Onur Sayar, "Şu an 4 topluyorsak, 4'te 3'ü yakıta gidiyor; önceden 4'te 1'i gidiyordu. Her gün 800 ile 1000 lira arası yakıta gidiyor. Aslında insanlarla ters düşen yine biz oluyoruz. İnsanların bütçesi zammı kaldırmıyor. Genel olarak asgari ücrete veya herhangi bir şeye zam geleceğine fiyatlara indirim gelirse daha iyi olur." dedi.
"ESNAFA ÖZEL BELLİ BİR TARİFE KONULABİLİR"
Zamların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Burak Kırıkoğlu, "Minibüste çalışıyoruz, gelir gideri karşılamıyor. Örnek veriyorum; geçen sene asgari ücret 2300 lirayken şu an 4250 lira, alım gücü çok düştü. Esnafa özel belli bir tarife konulabilir. Esnafa ayrı keyfi binenlere ayrı bir tarife uygulanabilir" diye belirtti.
"YAKIT PARASINI DA ÇIKARAMIYORUZ"
20 yıldır minibüs şoförü olduğunu belirten Ali Gül, "Mazotun altından çıkılmıyor, aşırı yüksek. Kazanç yok, gider çok. Yakıt parasını da çıkaramıyoruz. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştık. Mazota çalışıyoruz, başka bir şey yok. Yakıt fiyatının düşürülmesi lazım ya da bize zam yapmaları lazım. Başka türlü altından çıkma şansımız yok" ifadelerini kullandı.