Yıllar içinde içecek kültürünün değişmesiyle birlikte Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hoşaf gibi içecekler yerini hazır içeceklere bıraktı. Aktarlar ise sağlıklı yaşam için doğal meyvelerle evde yapılan hoşafları öneriyor.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte geleneksel gıdalar tekrar gün ışığına çıktı. Yıllar içinde içecek kültürünün değişmesiyle birlikte Ramazan ayında iftar sofralarının olmazsa olmazı olan doğal içecekler yerini kola gibi asitli içeceklere bıraktı.
Uzmanlar, Ramazan ayında açlık ve susuzluk çekilmemesi için iftar sofralarında meyan kökü, demir hindi, incir, kaysı, kuru elma, kuru erik gibi meyvelerin hoşaf ve kompostolarının bulunmasını istiyor.
Aktarlık yapan Burak Aras, Ramazan ayında hazır içecekler yerine sağlık için ev yapımı hoşaf tüketilmesini önerdi.
"KOLANIN İÇERİSİNDEKİ MADDELER YILLARDIR TARTIŞILAN KONULARDIR"
Kolanın hammaddesinin meyan kökü olduğunu belirten Aras, "Bizim özellikle Ramazan'da Osmanlı'dan beri gelen bir kültürümüz, geleneğimiz, lezzetimiz var meyan kökü şerbeti. Aslında kolanında hammaddesi meyan köküdür. Tabi ki kola ile meyan kökü şerbetini mukayese etmeyeceğim. Bizim olan meyan köküdür, bundan türemiş olanda koladır. Sağlık açısından meyan kökü ve bizim kendi şerbetlerimiz var. Meyveleri karıştırarak bir şekilde şerbet, komposto, hoşaf dediğimiz şeyleri yaparlar. Çocukluğumuzdan beri bildiğimiz, sağlıklı olan, tavsiye edilen budur. Kolanın içerisindeki maddeler yıllardır tartışılan konulardır. İçerisinde ne olduğu şüpheli ne olabileceğini tam olarak bilemiyoruz. Uzmanlar bağımlılık yaptığını sürekli dillendiriyor. Benimde bizzat şahit olduğum bu şekilde bağımlı olan bir sürü insan var. Bizim 'anam babam usulü' dediğimiz; meyan kökü şerbeti, kayısı hoşafı, incir hoşafı, erik hoşafı, elma suyu olsun bunların hepsi doğaldır. Kendi bağımızdan, bahçemizden; kendi bildiğimiz formülerle yapmış olduğumuz içeceklerden kesinlikle vazgeçilmemesi kanaatindeyiz" dedi.