Uzmanlar, polenlerin etrafta uçuşması nedeniyle özellikle alerjik bünyeli kişilerde birçok sorun yaşanabildiğini, ‘bahar alerjisi’ ya da ‘saman nezlesi’ olarak adlandırılan bu sorunların üst solunum yolu enfeksiyonları ile karışabildiğini söylüyor. KBB Uzmanı Dr. Beyhan Yılmaz, bahar alerjisi ile karışabilen hastalıkları anlattı, baharı rahat geçirebilmek, polenlerin olumsuzluklarına maruz kalmamak için alınabilecek basit ama etkili önlemler konusunda açıklamalarda bulundu. Bahar aylarında çiçek tozlarının (polenlerin) etrafta dolaşması sonucu bu polenlere karşı alerjisi olan kişilerde çeşitli şikayetlerin geliştiğini belirten Yılmaz, "bahar alerjisi" veya "saman nezlesi" olarak da tanımlanan bu hastalığın başlıca belirtilerini; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, sık hapşırma, kulakta ve boğazda kaşıntı, gözlerde kızarıklık ve sulanma, geniz akıntısı, öksürük ve nefes darlığı olarak sıraladı. Yılmaz, "Bazen de bu şikayetlere koku ve tat duyusunda azalma, burun tıkanıklığına bağlı horlama ve uyku bozukluğu da eşlik edebilir." diye ekledi.
BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞABİLİYOR!
Genellikle her yıl belirli zaman diliminde tekrarlayan bahar alerjisinin başka hastalıklarla karışabildiğini belirten Yılmaz, "Belirtileri özellikle virüslerin neden olduğu hastalıklarla benzerlik gösterdiğinden kişi alerjiden kaynaklandığını anlamıyor, bu nedenle alerji nedeniyle tedavi görmesi gerektiğinin farkına varmadığından hastalık ilerliyor." ifadelerini kullandı. Alerjinin üst solunum yolu enfeksiyonu veya sinüzitler ile karıştırılabildiğini belirten Yılmaz, şunları söyledi: "Nezle ya da grip dediğimiz üst solunum yolu enfeksiyonları, vücut direncimizin düşmesi sonrası virüslerin sebep olduğu hastalıklardır. Bahar alerjisi ile benzer şikayetler oluşturmasına karşın yaklaşık bir haftada şikayetler geriler. Virüs ya da bakterilerin neden olduğu sinüzit hastalığında da bahar alerjisine benzer şikayetler olabilir. Ancak sinüzitte burun akıntısı sarı yeşil renkte olup baş ağrısı ve ateş eşlik edebilir; bahar alerjisinde ise burun akıntısı su gibi olur ve ateş eşlik etmez."
"NASIL OLSA GEÇER" DİYE DÜŞÜNMEYİN!
Bahar alerjisi, kişinin vücut direncinden bağımsız olarak en çok ilkbahar aylarında ortaya çıktığını söyleyen Yılmaz, hastaların bu dönemde sürekli ‘grip gibiyim’, ‘hiç geçmiyor’ ya da ‘sürekli su gibi burnum akıyor’ diye şikayet ettiklerini belirtti. Yılmaz, hastaların aslında alerjiden kaynaklanan bu rahatsızlıkların virüslere bağlı olduğunu düşünüp, ‘nasıl olsa geçer’ diye düşünmemesi, doğru tedavi için mutlaka uzman görüşü alması gerektiğini vurguladı. Bahar alerjisi tanısının burun muayenesi ve sonrasında alerjiye yönelik testlerin yapılması ile konulduğunu belirten Dr. Beyhan Yılmaz, tedavide antihistamin ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanıldığını söyledi.
NASIL ÖNLEM ALINMALI?
Yılmaz, polenlere karşı 10 etkili önlemi şöyle sıraladı: "Dışarıda mutlaka polen maskesi takın. Ev ve ofisinizi sabah saatlerinde değil, öğleden sonra havalandırın. Otomobil camlarını gerekmedikçe açmayın ve polen filtrelerini değiştirmeyi unutmayın. Gözlerin yanını da örten güneş gözlükleri kullanın. Eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin, burnunuzun içini temizleyin, duş alın. Polen yapışabileceği için gözlüklerinizi de temizlemeyi ihmal etmeyin. Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde açık havada spor yapmayın. Nem, ev içi alerjenlerin gelişimini tetikleyebileceğinden çamaşırlarınızı yatak-oturma odalarında kurutmayın. Evcil hayvanlarınızı yattığınız odaya almayın. Özellikle bu dönemde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi etkenlerden uzak durun."