Batmanın Sason ilçesinde ipekböcekçiliğini geliştirme kapsamında ilçe Koza Birlik Temsilcisi M. Zülkif Aktaş tarafından 600 kutu ipek böceği larvası dağıtıldı.
Aktaş, “ipekböcekçiliği ilçemizde her sene artarak devam ediyor. Geçen sene 400 larva kutusu dağıtmıştık. Bu üretim döneminde ilk etapta 185, ikinci etapta da 415 kutu dağıtmayı düşünüyoruz. Toplamda 600 ipekböceği larva kutusu dağıtacağız” dedi. İlçede her geçen gün koza üretiminin arttığını belirten Aktaş, “Üretim her yıl nisan ayı ile başlayıp mayıs ayı sonu gibi yaklaşık 35-40 gün sürmekte ve yetiştirmesi için kısa sürede ek bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Bir kutu ipek böceğinde yaklaşık 20 bin yumurta bulunmakta, yaklaşık 400-500 kilogram yaprak tüketmekte ve 30-35 kilogram yaş ipek kozası elde edilmektedir. Bu sene gençlerimizin ipekböcekçiliği üretimine başlaması sevindiricidir. Amacımız daha fazla aileye ulaşıp ilçe ekonomisini canlandırmaktır. Yetiştirici mevcut işini sürdürerek ek gelir olarak ipekböceği yetiştiriciliğini evinin bir odasında rahatlıkla yapabilmektedir. Yetiştiricilikte kullanılan malzemelerin birçoğunu herkesin evinde bulunan malzemelerden olduğundan, yetiştirme maliyeti hiç yok denecek kadar çok düşük seviyededir”
KÖYLERDE DE ÜRETİM VAR
“Köylerde kullanılmayan evler ve ambarlar ipek böceği besim evine dönüştürülecek” diyen Aktaş İlçede yıllar önce yapılan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutan ipek böcekçiliğini canlandırma çalışmaları sürüyor. İlçede ipek böcekçiliğini geliştirmek amacıyla Kaymakamlık ve Tarım Orman Müdürlüğü bir proje geliştirdi. İlçede ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak amacıyla köylerde kullanılmayan evler ve ambarlar ipek böceği besim evine dönüştürülerek ilçe ekonomisine canlılık getirecek.
Köylerde kullanılmayan köy evleri, düzenlenerek ipek böceği besim evleri için kullanılacaklarını belirten Koza Birliği ilçe Temsilcisi Mehmet Zülkif Aktaş, bu proje ile köylerde ikamet eden çiftçilerimiz için yeni bir kazanç kapısı açılacağını belirtti. Aktaş, “Köylerimizde birçok ev eskiden tütün üretiminde kullanılıyordu. Bölgemizde tütün üretimine son verilmesi ile bu ambar tarzında bulunan köy evleri boş durumunda bulunuyor. Biz kaymakamlığımızın desteği ile hayata geçirdiğimiz bu projemizle köylerimizde kullanılmayan boş evleri elden geçirerek raflar döşeyip vatandaşlarımız için ekstradan bir kazanç kaynağı haline getireceğiz” diye konuştu.