Batman’da, hem yemeklerde hem de kozmetik sanayinde kullanılan Reyhan bitkisinin ekimine başlandı. Yaklaşık 40 derece sıcaklığın altında ekim yapan üreticiler, reyhan bitkisiyle geçimlerini sağladıklarını belirtti. “Mor Reyhan” üretimini yaparak geçimlerini sağlayan Batman’daki üreticiler, haziran ayında ektikleri reyhan bitkisinin yaklaşık bir ay sonra hasadına başladıklarını ifade etti. Kentte yaklaşık 7-8 yıldır reyhan ekimini yaptıklarını belirten reyhan üreticisi Selman Savaş, reyhan bitkisinin tek geçim kaynakları olduğunu söyledi. Reyhan tarlasından yaklaşık 100 ailenin evine ekmek götürdüğünü aktaran Savaş, yedi kardeşiyle birlikte bu işi yaptıklarını anlattı.
ÜLKENİN DEĞİŞİK YERLERİNE GÖNDERİLİYOR
Yaklaşık 40 dönüm üzerinde reyhan ekimini yaptıklarını belirten Savaş, “Tarlayı kiralayarak ekiyoruz. Yalnız bu sene karalama fiyatı da yükselmişti. Dönümünü 2 bin liraya yakın ödedik. Reyhan hasadımız başladığı zaman ayrıca 15-20 işçi çalıştırıyoruz. Tarlada reyhan kesimimizi yaptıktan sonra gölgede kurutuyoruz. Kuruttuğumuz reyhanları Batman’a, Türkiye’nin birçok iline ve yurt dışına bile gönderiyoruz” dedi. Ürettikleri reyhanlarının çok kaliteli olduğunu söyleyen Savaş, reyhan bitkisinin birçok faydasının olduğuna dikkat çekti.
“TARLAYI SÜRDÜK AMA MAZOT PARASINI VEREMEDİK”
Ailece reyhan ekimini yaptıklarını belirten bir diğer reyhan üreticisi Hüsnü Yılmaz ise şunları söyledi: “Reyhanlarımızı bu ayda ekiyor, 11’inci ayda hasadımızı bitiriyoruz. Ekim yaptıktan sonra sulama yapıyoruz. Bir ay sonra hasada başlayacağız. Hasat başlayınca 10 günde bir kesim yapıyoruz. Devletten talebimiz bize destek vermeleridir. Yükselen fiyatlar nedeniyle gübre ve mazot alamıyoruz. Tarlayı sürdük ama mazot parasını veremedik. Masraflarımız çok yüksek ama mecburen işimizi yapıyoruz. Artık geçim çok zor olmuş. Mesleğimiz çiftçilik başka yapacak işimiz de yok”