Şeker, un, fıstık ve ceviz fiyatlarına art arda gelen zamlara tepkili olan pastane işletmecileri, iş yapamayacak hale geldiklerini ve zamların sürmesi halinde kepenk kapatacaklarını söyledi. Pastane işletmecileri, ekonomik krizden kaynaklı zor günler yaşıyor. Kentin vazgeçilmez tatlılarından kadayıf ve baklavada kullanılan şeker, un, fıstık ve ceviz fiyatlarına yıl içinde yüzde 400 zam gelmesi nedeniyle işletmeciler iş yapamaz hale geldi.
YÜZDE 400 ZAM
20 yıldır pastane işleten Selahattin Avuç, “Her gün zam oluyor. Her şey 4 kat daha pahalandı. Bir torba şeker bin 200 TL. Geçen yıl 10 torba şeker alıyordum bu fiyatla. Ama bu sene bir torba alabiliyorum” dedi. Pahalılıktan kaynaklı insanların tatlı da alamadığını aktaran Avuç, müşterilerden zamlar nedeniyle tepki aldıklarını söyledi. Avuç, “Her şeyin pahalı olmasının nedeni iyi yönetilemeyen ekonomi politikalarıdır. Şeker, un, mazot kısacası aklımıza ne gelirse gelsin... Pahalanmayan bir şey kalmadı. Bu nedenle fiyatlarımız artıyor ve biz de artık satış yapamayacak duruma geldik. Dükkânım boş ve bir şey alıp satamıyorum. Eğer buna çare bulunmasa işletmemi kapatmak zorunda kalacağım. Ondan sonra ne yapacağımı da bilmiyorum. Müşteriler sadece fiyat soruyor ve tatlı almadan gidiyorlar” şeklinde dert yandı.
SATIŞLAR ÇOK DÜŞTÜ
25 yıldır tatlı satıcılığı yaptığını aktaran Ahmet Yiğit, hiçbir dönem böylesi bir krizle karşı karşıya kalmadığını ifade etti. Yiğit, "Her gün zam oluyor. Mazot, şeker ve un... Fiyatlarda geçen seneye göre dağ gibi bir fark var. Geçen sene 20 kilo tatlı, bu yıl ancak 5-7 kilo arasında tatlı satabiliyorum. Bazen fiyat pahalılığından dolayı müşterilerle karşı karşıya geliyoruz ve bize tepki veriyorlar” şeklinde konuştu.
ZAM, ZAM, ZAM...
Bir diğer pastane işletmecisi Cihan Bingöl ise, 20 yıldır bu işle uğraştığını ancak ilk defa böyle bir krizle karşılaştığını söyledi. Zor durumda olduklarını ifade eden Bingöl, geçen yıl 10 TL’ye aldığı bir ürünün 100 TL'ye kadar çıktığını kaydetti. Her hafta zam yapmak zorunda kaldıklarını aktaran Bingöl, "Çünkü her şey pahalandı. Mazotun litre fiyatı 4 TL’den 30 TL’ye dayandı. Elektrik ve her şey pahalandı. Asgari ücretle geçimin sağlayanlar nasıl geçinecek? Geçen yıl günlük 50 kilo sattığım ürünlerin günlük satışı 20 kiloya düştü” dedi.