Yaz tatilinde daha çok teknolojiyle meşgul olan çocukların yeniden eğitim sürecine adapte olabilmesini sağlamak için ailelerin takip etmesi gereken sürece dikkat çeken uzmanlar, yasakçı uygulamalardan kaçınılması gerektiğini söylüyor.
Yaklaşık 3 aylık tatil süresince okul ortamından uzak kalıp vaktin büyük bir çoğunluğunu evde geçiren çocuklarda telefon ve tablet üzerinden teknoloji bağımlılığı oluşabildiğinin altını çizen Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı, anne-babalara önemli tavsiyelerde bulundu.
Teknoloji bağımlılığıyla beraber internet üzerinden çocukların karşılaştığı kumar, cinsel içerikli sayfaların oluşturduğu ahlaki tehlikeye dikkat çeken Atlı, çocukları tablet veya telefon başından uzaklaştırmaya çalışırken yasakçı uygulamalar yerine sınırlayıcı yöntemlerin kullanılmasının daha doğru olduğunu belirtti.
"OKULA ADAPTASYON SÜRECİNDE YASAKLAR DEĞİL KADEMELİ SINIRLANDIRMA YÖNTEMİ UYGULANMALI"
Günümüz teknoloji çağı olmakla beraber teknolojinin birçok zararının da günümüze ulaştığını dile getiren Atlı, "Bunlardan en önemlisi de teknoloji bağımlılığı ve internet-sosyal medya alanlarında girilen uygunsuz şiddet ve cinselliğe dayalı sitelerdir." dedi.
Bilindiği üzere son 2-3 aydır okul çağındaki çocukların tatilde olduğunu, günümüz en önemli durumlarından biri ebeveyn olarak sokaklara yeterince güvenilmediğini ve bu konuda muhakkak haklı gerekçelerin olduğunu söyleyen Atlı, "Ebeveyn olarak çocuklarımızı eski sokak kültüründen uzaklaştırmış bulunmaktayız. Bundan da maalesef medyaya sıklıkla yansıyan çocuk kaçırmalar, taciz ve tecavüz olayları ebeveynlerin kafasını karıştırmakta ve çocuklarımız daha çok ev odaklı yaşam stiline bürünmüş bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.
Ev odaklı yaşamın dezavantajlarını aktaran Atlı, "Bunun en önemli dezavantajı teknoloji bağımlılığı dediğimiz olaydır ve bu yaz tatilinde daha da artmış durumda. Sokak kültürünün olmadığı ve bununla beraber okulların da kapalı olduğu dönemde çocuklar daha çok teknolojiye bağlanmış. Bu anlamda okullar açıldığında çocuklarda bir adaptasyon problemi olacaktır. Bu adaptasyon problemlerini aşarken ciddi yasaklar değil de yazın haftada 3-4 gün veya günde 2-3 saat internetle vakit geçiren çocuğa kademeli olarak 3-2'ye düşürüp sınırlamalar üzerinde durmaktır. Çocuğun bir anda sosyal medyaya ve oyunlara ulaşacağı telefon ile tabletleri yasaklarsak bu kez daha ciddi asi davranışlarla karşı karşıya kalabiliriz." şeklinde konuştu.