SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

MISIR YÜZÜNDEN BATMANIN TOPRAĞI TEHLİKEDE

Son Güncelleme :

2022-09-27 13:52:04

MISIR YÜZÜNDEN BATMANIN TOPRAĞI TEHLİKEDE

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Halil Ay, yaptığı açıklamada, mısırın hem maliyetinin fazla hem de toprağı yoran bir ürün olduğunu belirterek çiftçilere buğday veya pamuk ekmelerini istedi. Girdilerdeki artış nedeniyle mısır ekiminin cazibeliğinin de artık kalmadığını ifade eden Ay, mısırın diğer ürünlere göre gübre ve su kullanım oranının çok fazla olduğunu, bunun ise toprağın ömrünü kısalttığını kaydetti. Hükümetin bu nedenlerden ötürü mısır ekiminin önüne geçmek istediğini vurgulayan Ay, çiftçilerin mısır yerine buğday veya pamuk ekmelerinin hem daha kazançlı hem de az maliyetli olduğunu söyledi.  Şu an tarlada tüccarın mısır alım fiyatının 5 bin 300 lira, Toprak Mahsulleri Ofisinin de 5 bin 700 lira olduğunu aktaran Ay, çiftçilerin fiyattan memnun olmadığını belirtti. Artan yakıt, gübre ve tohum maliyetleri dolayısıyla mısırın artık cazibesinin kalmadığını gösterdiğini dile getiren Ay, “Tarım ve Orman Bakanlığı ve Hükümet yetkilileri mısırın ekilmemesinden yanadır.” dedi.

“MISIRIN GÜBRE, SU KULLANIM ORANI ÇOK YÜKSEK”

Pamuğun katma değerinin yüksek, getirisinin çok daha fazla olduğunu belirten Ay, “Şu an mısırın yerine buğday ve arpa bile ekilse daha faydalıdır. Tabi hem ülke hem de çiftçi için de iyidir. Çünkü mısırın gübre kullanım oranı çok yüksektir. Mısırda buğdayın 4 katı gübre, 7-8 katı su kullanılıyor, toprak ömrü bayağı düşüyor ve toprağın özü kayboluyor. Mısırda su kaynaklarımız boşa akıyor.” diye konuştu.

“EN AZ PARA KAZANDIRAN ÜRÜN MISIRDIR”

“Hükümet artık bunun önüne geçmek istiyor” diyen Ay, “Çiftçi para kazanmak istiyor. Şu anda katma değeri yüksek olan pamuk revaçtadır. Şu anda en az para kazandıran ürün mısırdır. Hatta zarar edenler de var.” ifadelerini kullandı.

“DOĞRU OLAN PAMUK VE BUĞDAY EKİLMESİDİR”

Konuşmasının sonunda çiftçilere çağrıda bulunan Ay, şunları söyledi: “Çiftçilere önerimiz onlar için doğru olan pamuğa ve buğdaya yönelmeleridir. Hem daha az masrafları olur hem de ülke için de katma değeri yüksek ürünler elde edilir. Bu şekilde hem ülkenin hem de çitçinin ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.