Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından "Pamuk Hasadı Tarla Günü" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Vali Ekrem Canalp, endüstriyel ve katma değeri yüksek olan pamuğun ekiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Etkinliğe; Vali Ekrem Canalp, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Çukobirlik Başkanı Erkan Kağba, Batman Muhtarlar Derneği Başkanı Fahrettin Kağba, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ve çiftçiler katıldı. Etkinlikte bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, bugün dünyada en gelişmiş sektörlerden birinin giyim sektörü olduğunu söyledi. Herkesin ortala her mevsimde bir elbise alma ihtiyacı hissettiğini belirten Canalp, "Bu zaruri ihtiyacın karşılanması için de elimizdeki en kıymetli ürün olan pamuk ve yündür. Bir tanesi bitkisel, bir tanesi de hayvansal maddedir. Pamuk üretimi dünyada sıcak iklimin hüküm sürdüğü pek çok coğrafyada ekilebiliyor." dedi.
"PAMUK DESTEKLENMELİ"
Pamuğun endüstriyel ve katma değeri yüksek olan bir ürün olduğuna işaret eden Canalp, şöyle devam etti: "Ancak bu katma değer kendiliğinden ortaya çıkmaz. Pamuğu pamuk olarak satarsak bir lira ama iplik olarak satarsak katlanır, eğer bu ipi kumaşa çevirirsek yeniden katlanır ve eğer kumaşı da elbiseye çevirirsek bir daha katlanır. Dolayısıyla ihtiyacımız olan hususlardan bir tanesi şudur; Biz pamuk ekimini teşvik etmeliyiz, devlet olarak desteklemeliyiz. Çiftçilerimizi bu doğrultuda eğitmeliyiz ama aynı zamanda pamuğu sadece hammadde olarak üreten bir ülke ya da bir Batman olmamalıyız. Bunun için ihtiyacımız olan şey; Tekstilkent ve Organize Sanayimiz olması gerekmektedir."
"PAMUK EKİMİ HER SENE ARTIYOR"
Etkinlikte söz alan Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Batman'da bir buçuk milyon tarım alanının içerisinde 4 bin dönüm civarında pamuk ekilişinin yapıldığını aktardı. Bu sene yaklaşık 12 bin 750 dönüm pamuk ekildiğini ifade eden Aydın, "Geçen seneye göre neredeyse 3 kat artış meydana gelmiştir. Bu da bizi sevindiriyor. Bakanlığımızın da ana politikalarından birisi hem tarımı desteklemek hem de arz açığı bulunan ürünleri biraz daha fazla destekleyerek üretiminin artırılmasını sağlamaktır." diye konuştu. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ise son yıllarda girdi maliyetlerinin artmasından dolayı pamuk ekiminin çok azaldığına dikkat çekti.
"TÜRKİYE'NİN YILLIK BİR BUÇUK MİLYON PAMUK İHTİYACI VAR"
Şu an Batman'da 10 bin dekar civarında pamuk ekiminin olduğunu belirten Aydiş, şunları söyledi: "Türkiye'nin yıllık bir buçuk milyon pamuk ihtiyacı var ama üzülerek söylemek istiyorum ki bir milyonun üzerinde dışardan pamuk ülkemize getiriliyor. Geçen sene ülkemiz pamuk için dışarıya yaklaşık 2 buçuk milyar dolar civarında para gönderdi. Hükümetimiz bu rakamı çiftçimize destek olarak verse, dışardan niye pamuk getirelim ve 2 buçuk milyar dolar dövizimiz dışarıya neden gitsin? Bu parayı kendi çiftçimize verelim ve pamuğumuzu kendimiz ekelim. Şu anki gibi giderse pamuk ekimi Batman ve bölgemizde fazlalaşacaktır. Çünkü pamuk stratejik bir üründür ve kıymetini bilmemiz lazım" dedi. Konuşmalarının ardından Vali Ekrem Canalp ve beraberindeki protokol, pamuk tarlasında incelemelerde bulundu.