Son dönemde sıklıkla gündemde olan Amfetamin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), narkolepsi ve obezite tedavisinde kullanılan ilaçlardaki etkin kimyasal bileşene verilen isimdir. Metamfetamin ise amfetaminin bir çeşididir. Amfetaminlerin uyarıcı etkileri nedeniyle 2. Dünya Savaşında kullanımı artmış fakat sonrasında bağımlılık yapıcı etkileri fark edildikten sonra kontrollü bir şekilde kullanılmıştır.
Yatarak tedavi gören 550 madde bağımlısı ile yapılan araştırma sonuçlarına göre ilk kez madde kullanma yaş ortalaması 16. Bağımlıların yaklaşık üçte biri (%27,7) 14 yaş öncesinde ilk kez madde kullanmaya başlayanları oluşturuyor. Dörtte üçünün 18 yaş öncesinde kullanmaya başladığı ise dikkat çeken bir diğer nokta. Madde bağımlılığı alanında önemli çalışmaları olan, Prof. Dr. Kültegin Ögel araştırmanın sonuçlarını şöyle değerlendiriyor: “Türkiye maalesef artık geçiş veya köprü değil kullanıcı ülke konumunda. Birçok kentimizde metamfetamin zehrinin tuzağına düşen gençleri görüyoruz. Bu nedenle 18 yaş öncesi büyük önem taşıyor. Son yıllarda hastanemize başvurularda ve buna bağlı olarak klinik gözlemlerimize baktığımızda bağımlılık oldukça artmış durumda, özellikle Amfetamin bağımlılığı. Bu süreçte bağımlılığın oluşmaması için kullanmaya başlanılan ilk zamanda profesyonel desteğe başvurulması gerekiyor.”
“TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA”
Türkiye’deki uyuşturucu madde kullanımında büyük bir değişim yaşandığını belirten Prof. Dr. Kültegin Ögel Türkiye’nin gençler arasında madde bağımlılığına bağlı ölümlerde üçüncü sırada olduğunu belirtiyor. Ögel şöyle devam ediyor: “Avrupa genelinde metamfetamine bağlı ölümlerde ise Türkiye ikinci sırada yer alıyor. Bonzai yerini ‘met’ diye adlandırılan metamfetamine bırakmış durumda. Bursa, İstanbul başta olmak üzere Marmara genelinde maalesef ki metamfetamin patlaması yaşanıyor. Adana ve Ankara’da madde bağımlılığının yüksek olduğu kentler arasında yer alıyor.
METAMFETAMİN KULLANIMININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Metamfetamin ya da amfetamin bağımlısı bireyin işlevselliğinde büyük bir düşüş olduğunu belirten Ögel bu maddeleri kullananların gösterdiği belirtileri şöyle sıralıyor: “Normalden fazla uyanıklık hali sonrasında normalden uzun süren uyku halinin olması, enerji artışı, iştahta azalma, öfke patlamaları, tedirginlik, şüphecilik, hezeyan ve halüsinasyonlar, diş gıcırdatma, göz bebeklerinde büyüme terleme ve çarpıntı gözlemlenebilir. Metamfetamin kullanımına bağlı olarak ortalama 1 yıl içerisinde dişlerde çürüme ortaya çıkar ve buna halk arasında “met ağzı” denir. Aynı zamanda metamfetamin kullanımı sırasında bireylerin yoğun bir şekilde kaşınması, kan dolaşımında azalma ve bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle kişilerin vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralar gözlemlenebilir. Metamfetamin kullanımı için kullanılan malzemelerin (Örneğin; folyo, cam veya metal pipelar, yanık izleri olan kaşıklar, plastik kalemlerin dış kısımları, şırıngalar, jiletler, top haline getirilmiş pamuk parçaları ya da sigara filtreleri.) varlığı da kişinin metamfetamin kullandığına işaret edebilir.”