Geçmiş yıllarda pek rağbet görmeyen kelle, bacak, ciğer, böbrek, yürek, işkembe gibi sakatat ürünlerine talep, kış ayları ile birlikte arttı. 'Kelle paça', 'ayak paça', kokoreç için işkembe sakatatlar arasında en çok tercih edilenler arasında. Vatandaşlar ise yüksek fiyatlardan şikayetçi. Fiyatların artışında ise yerli kesimin azlığı, yurt dışından karkas gelen et arasında sakatatın yer almaması gösteriliyor.
Batman 'da yıllardır kasaplık yapan esnaf Mehmet Ali Kaya , "işe başladığım zamanlarda sakatatın değeri yoktu. Aynı tavuk kanadı gibi, ne arayan, ne soran vardı. Şimdi sakatat altın oldu. Ciğeri biz geçen seneye kadar 60 liraya satıyorduk. Şimdi oldu 125 lira. İşkembe düne kadar 6-8 liraya yüzüne bakan yoktu şimdi oldu işkembenin kilosu 18-20 lira. Diğer sakatat ürünleri de yüzde 100 arttı" dedi.
TALEP ÇOK FAZLA
Artışın ana sebebinin yerli malı kesimlerin azalarak, ithal etin gelmesi olduğunu belirten sakatatçı esnafı Hanifi Bozyel ise şöyle dedi: “Şimdi et karkas olarak geliyor ve sakatatı yok. O yüzden lokantalar, oteller, restoranlar ciğeri, işkembeyi istiyorlar fakat kestiğimiz yerli hayvanın sakatatı yeterli gelmiyor. Talebin fazla olması, kesimin yeterli olmaması fiyatın artmasına neden oluyor. Ete göre sakatatın fiyatı daha çok artıyor. Dana ciğer 125 lira, yürek 30 lira, böbrek 28 lira, işkembe 18 lira kilosu. Kuzu kellesinin toptan fiyatı 50 lira şu an. Bunlar önceden bedavaydı. 6 liraya kuzu kellesi satıyorduk. Sakatat fiyatının düşmesi için yerli kesimin artması ve sakatatın bollaşması gerekiyor. Geçen sen 60- 70 liraya sattığımız dana ciğeri şu an 125 lira oldu. Şu an kıyma 100- 120 liradan, satılıyor kuşbaşı 130-140 lira. Semt semt bu fiyatlar değişmekte. Kuzu ciğerini ise şu an 150 liraya satıyoruz. Kuzu kesimi de ciğer ihtiyacını karşılayacak durumda değil. Dana ile kuzunun kesimi önceden aynıydı. Şu an o fark da açıldı” diye konuştu.
“FİYATLAR HER GEÇEN SENE ARTIYOR”
Sağlığı için sık sık sakatat tükettiğini ifade eden Ahmet Gedik adlı vatandaş ise fiyatlara tepki gösterdi. Gedik "sağlığımızı düşünüyoruz ve sakatat tüketmeye çalışan biriyim sürekli. Haftada bir öğün mutlaka kelle paça olsun veya başka sakatatlar yiyorum. Fiyatlar pahalı, çok fahiş bir artış olmuyor her sene üst üste ama 3-5 sene öncesine bakacak olursak fiyatlar her geçen sene daha da artmakta" dedi.