Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, çocuklarda teknoloji bağımlılığına karşı ailelere önemli tavsiyelerde bulundu. Teknolojiyi tamamen ortadan kaldırmanın doğru bir yaklaşım şekli olmadığını belirten Psikolog Atalay, teknolojiyi nasıl doğru kullanılacağının yollarını aramak, alternatifler üretmek gerektiğini söyledi. Telefon, tablet, televizyondan gelecek tehlikelere karşı ailelerin çocuklarını muhafaza etmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, teknolojik bağımlılığın sorunlara karşı baş etme becerilerini ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Anne ve babaların çocuklarına bu konuda örnek olması gerektiğinin altını çizen Atalay, ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçirip birlikte aktiviteler yapmasının çocukların gelişimine ciddi katkı sağlayacağını kaydetti.
"RAHATSIZLIĞI TANIMLAMAK ÖNEMLİDİR"
Çocuğun en ufak bir ağlama krizinde telefon, tablet veya televizyonun rahatsızlığı giderici olarak kullanılmasının, bağımlılık riskini artıran durumlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Atalay, "Bu ne yapar? Çocuğun durumlar karşısında baş etme becerilerini, yani sorunları organize edebilme becerisini bloke etmeye başlar. İlk olarak bizim kendimizden başlayıp rahatsız olduğumuz durumlar karşısında hem ekranı kullanmamak, rahatsızlığın geliştirici yönünün farkında olmak, rahatsızlığı tanımlamak önemlidir." dedi.
"EBEVEYNLERİN ÇOCUKLARIYLA AKTİVİTE YAPMALARI TEKNOLOJİ KULLANIMINI AZALTIR"
Ailelerin çocuklarıyla çokça vakit geçirmeleri gerektiğini vurgulayan Atalay, "Bu kitap okuma saati olabilir, çalışma saati olabilir, bizi mutlu eden her ne durum varsa olabilir. Birlikte vakit geçirdiğimiz zaman teknolojiyi çok fazla kullanmamış oluruz. Yapılacak en önemli şeylerden bir tanesi, bence ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte aktivite yapmaları teknoloji kullanımını azaltmaya başlar." diye konuştu.
"TELEFON BERABERİNDE ÖFKE PROBLEMİNİ GETİRİYOR"
"Sürekli oyuncaklarıyla, telefonla oynayan bir çocuğun üretkenliği de durur" diyen Atalay, şöyle devam etti: "Telefon konuşma problemini de beraberinde getiriyor. Telefon beraberinde öfke problemini getiriyor. Sadece telefon değil diğer ekran araçları da olabilir. Her seferinde bu ekranları kullandığımız zaman çocukların ilerideki baş etme becerilerine zarar vermiş oluyoruz. İlk yapacağımız şey, bizim kendimizden başlamamız gerekir. Kendimizden başlarsak yansıması çocuğa da olur."
"TEKNOLOJİYİ AĞRI KESİCİ OLARAK KULLANMAK ZARAR VERİR"
Ailelerin çocuklarıyla fazla vakit geçirmelerinin, bağımlılığa karşı ciddi bir koruyucu faktör olduğunu ifade eden Atalay, "Aile olarak çocuklarımızın hayatlarında ne kadar koruyucu faktör olarak rolümüzü artırırsak risk faktörleri de azalmaya başlar. Aksi halde risk faktörü hayatın her aşamasında olmaya devam edecektir. Teknoloji hayatımızın bir parçasıdır. Bunu tamamen hayatımızdan çıkarmak anlamında söylemiyorum. Teknolojiyi yerinde kullandığımız zaman ilerleme meydana gelirken, her süreçte bunu ağrı kesici olarak kullanmak zarar edici bir duruma doğru yol almaya başlıyor." ifadelerini kullandı.
"AKTİVİTELER BEYNİN ÜRETKENLİĞİNİ GELİŞTİRİR"
Konuşmasının devamında Atalay, son olarak şunları söyledi: "Üretken bir beyin geliştirmek istiyorsak dünyayla bağlantıları kuracak aktiviteleri yapmak çok daha yerinde olacaktır. Bunun için ne yapabilirizi kendimize sormamız gerekir. Aileler çocuklarıyla beraber kitap okuyabilir. Hiçbir şey yapmadan 5 dakika birbirlerini bile izleyebilirler. 5 dakika sessiz kalabilirler. Günü değerlendirebilirler. Ne kadar gerçek hayattaki yaptığımız aktivitelerin niteliği artarsa yerli yerinde teknoloji kullanımız faydalı olur ama hayatın büyük bir bölümü ekrandaysa gerçek hayatta da sorunlar yaşanacaktır."
Yasir beyin bir kaç eğitimine katılma şansım oldu. Çok etkili eğitimler veriyor. Toplum adına bir katkı olmak için kendini adamış biri. Ayrıca bir çok ayrı alanda çalışmaları var. Bu yazı da yine toplumun ortak konusu olan bir durumu çok güzel ele almış.