Batman merkez ve ilçelere bağlı köylerde kullanılmayan atıl okul binaları, köy yaşam merkezlerine dönüştürüldü. Kullanılmayan köy okulu binaları, köy yaşam merkezleri projesiyle ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doğa, bilim ve tasarım gibi farklı alanda hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüştürülüyor. Köy yaşam merkezleri, öğrencilerin ve köy halkının hizmetine sunuluyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Köy Yaşam Merkezleri” projesi hakkında bilgi veren Batman Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran; proje ile birlikte atıl durumdaki köy okullarını tekrar hizmete açarak çocuk, genç, yetişkin herkesi farklı alanlarda eğitimle buluşturduklarını belirtti. Kurtaran “Bakanlığımızın başlattığı Köy Yaşam Merkezleri projesi ile köylerimizde kullanılmayan köy okulu binalarını, köy yaşam merkezlerine dönüştürerek köyde duyulan ihtiyaçlar doğrultusunda zanaat ve tasarım gibi farklı alanda hizmet veren atölyelerin yanı sıra eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapıldığı alanlara dönüştürüyoruz. Köy Yaşam Merkezi haline getirdiğimiz binaları okul öncesinden başlayarak tüm köy halkımızın hizmetine sunuyoruz” dedi.
HEM OKUL , HEM SANAT MERKEZİ, HEM ATÖLYE…
Okul binalarının tadilatından sonra bir çok sosyal, eğitim, kültürel ve sanatsal çalışmalara mekan olacağını belirten Milli Eğitim Müdürü Kurtaran, “buralar hem okul, hem sanat merkezi hem de atölyeler olacak” dedi. Kurtaran “vatandaşlarımızın hizmetine sunduğumuz köy yaşam merkezleri, ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul, kurs merkezi, kütüphane; matematik, doğa, bilim ve tasarım alanlarında hizmet veren atölyelerle gençlik kampları gibi eğitsel ve sosyal etkinliklerin yapılacağı alanlara dönüşürken çocukların ve ebeveynlerin aynı çatı altında eğitim ve üretim süreçlerine katılmalarını sağlıyor. Çocukların eğitim alırken deneyimli insanlarla buluştuğu, kültür transferi yapıldığı bir mekân haline geliyor” diye bilgi verdi.
“7’DEN 70’E HERKES FAYDALANABİLİR”
Köylerde boş vakitlerde herkesin 7’den 70’e yaş gruplarının yararlanabileceği eski okul binalarının çok yararlı olacağını belirten Kurtaran sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle halk eğitimi merkezlerimizi köy okullarımızın binalarına kurarak vatandaşlarımızın şehre gitmeden sürekli bir kurs alması için ayağına eğitim hizmetinin geldiği bir mekanizmayı oluşturduk. Kapalı olan köy okulları köy yaşam merkezlerine dönüştürerek 7'den 70'e köy halkına hizmet veriyoruz. Geri kalan köylerimizde de vatandaşlarımızın bu imkanlardan faydalanması için gerekli çalışmaları hız kesmeden tamamlamaya devam ediyoruz. Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer’in verdiği müjde ile birlikte hane sayısı 10'un altında olmayan ama köy okulu kapalı olan tüm okulları, vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Bu şekilde şehrimizin her noktasında eğitim almak isteyen vatandaşımıza bu hizmeti sunmuş olacağız. Yaptığımız çalışmalarla birlikte sadece çağ nüfusuna değil, yetişkinlere de eğitimi ulaştırmak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” dedi.