YÜZYILIN EN ETKİLİ KURAKLIĞI KAPIDA…
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doğan: Kuraklık tarımsal üretimi ciddi anlamda etkileyecek
Bölge genelinde kuraklık etkisini ciddi şekilde gösterdiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, bu durumun tarımsal üretimi ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Bu yıl ciddi bir kuraklık riskinin bulunduğuna dikkat çeken Doğan, halkın gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşamaması için şimdiden yetkililerin önlem alması gerektiğini ifade etti. Kuraklık tehdidinin sürdüğünü dile getiren Doğan, "Son üç yıldır tarımsal kuraklık yaşıyoruz. Tüm Türkiye'de ve esasında bütün dünyada kuraklık etkisini gösteriyor. 1914 ve 1939'lu yıllarda da böyle bir kuraklık yaşanmıştı. 1914 yılında Türkiye'de üç yıl devam eden bir kuraklık yaşanmıştı. Umuyoruz ki bilimsel verilerin gösterdiği şekilde değildir. Bu iklimsel bir döngüdür. Çünkü küresel ısınmadan kaynaklanan bir durumsa dünyayı ciddi şekilde etkileyecek bir tehlike bekliyor" dedi. Kuraklığın gıdaya ulaşımda riskleri de beraberinde getirdiğini belirten Doğan, "Özellikle tarımdaki kurak neticesi, halkın sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşması konusunda çok ciddi riskler taşıyor olacak. Bu sene yine ülkemizde de kuraklık gözüküyor. Çünkü şu ana kadar yeterli yağış görülmedi. Yılların ortalamasına baktığımızda mevsim itibariyle yüzde 40 civarı bir kuraklık söz konusu" diye konuştu.
"HEM TARIMSAL HEM DE SU KAYNAKLARINDA SIKINTI VAR"
Türkiye'de tarımsal ekim tarihinin 1 Ekim ve 31 Aralık tarihleri arasında olduğunu aktaran Doğan, şöyle devam etti: "Şu anda ise ocak ayının yarısına kadar geldik. Yağış eksikliğinden dolayı yaşanan kuraklık yüzde 40, belki de daha fazla bir oranla diğer yıllara göre kendini hissettiriyor. Bu da hem kar hem de yağmur eksikliğinden kaynaklanıyor. Tarımsal kuraklığın yanında su kaynaklarının da tükenmesiyle ilgili çok ciddi bir sıkıntı var. Barajlarımızın doluluk oranlarının önemli bir kısmı şu anda yüzde 30'un altındadır. Bu da hem tarımsal sulamayı hem de içme suyu noktasında sıkıntı olduğunu göstermektedir."
"BÖYLE DEVAM EDERSE GIDAYA ULAŞMADA SIKINTI YAŞANACAK"
Beklentilerinin yağışların yağması olduğunu söyleyen Doğan, "Marmara ve Eğe Bölgesi yağış almaya başlamış ancak bu kuraklık özellikle İç Anadolu Bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kendisini ciddi bir şekilde hissettiriyor. Böyle devam etmesi durumunda özellikle güvenli ve yeterli gıdaya ulaşmada sıkıntı yaşanacaktır. Bizim temennimiz, beklentimiz ve dualarımız yağışların zamanında yağması veya en azından geçen sene olduğu gibi ilkbaharda da olsa yeterli yağışın gelmesidir." ifadelerini kullandı.
"TEDBİR ALINMALI"
Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde verim kaybının yaşanacağını vurgulayan Doğan, son olarak şunları söyledi: "Temennimiz yaz ekimi dediğimiz mart ayından sonra yapılan ekinlere yağışların yetişmesidir. Şu anda kuraklık riskimiz var. Tarım Bakanlığının 2022 ve 2027 yılları arasında kuraklıkla mücadele alanında bir çalışması da vardır. Bu süreçte daha etkin tedbirlerin alınması lazım. Önceki sene gibi bir kuraklık yaşanırsa şimdiden halkın gıda sıkıntısı çekmemesi için önlemler alınması gerekiyor."