ECZANELERDE 658 İLAÇ BULUNMUYOR!
TEB 44. Bölge Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası Başkanı Uzman Eczacı Adnan Bayhan, piyasada yaşanan ilaç sıkıntısına değindi. İlaçta dışa bağımlı bir ülke olduklarını ifade eden Bayhan, "Maalesef bu süreçte dışardan yeteri etken maddeyi ve ilaçları ülkemize getiremediğimiz için ciddi anlamda bir sıkıntı var. Şu an eczanelerde son açıklanan verilere göre 658 kalem ilaç piyasada yok. Vatandaşlar eczanelere gittiklerinde ilaca erişimi sağlayamıyor. Vatandaşlar eczane eczane gezerek ilaç aramak zorunda kalıyor" dedi.
"HAYATİ ÖNEM ARZ EDEN İLAÇLAR PİYASADA YOK"
Yaşanan ilaç sıkıntısının mevcut Euro kuruyla giderilmesinin çok zor olduğunu dile getiren Bayhan, şöyle devam etti: "Yakın zamanda bir düzenleme daha bekleniyor. Ama 15 Aralıkta yapılan düzenlemeyle birlikte ilaçların piyasaya çıkacağını ön görülüyorken, beklentimizin tam aksine yoktaki ilaç oranı biraz daha arttı. En basit ağrı kesicilerden tutun, çocuk antibiyotiklerine kadar maalesef piyasada ilaç yok. Bazı onkolojik ilaçlar, kronik ilaçlar ve tansiyon ilaçları piyasada yok. Hayati önem arz eden ilaçların piyasada olmaması vatandaşların yaşam kalitesinde ciddi oranda sıkıntılar oluşturmaktadır."
"İLAÇLARDA SIK SIK DÜZENLEME YAPILMALI"
Sorunun çözülmemesi halinde ilaç tedarikinde sıkıntının giderek büyüyeceğine dikkat çeken Bayhan, "İlaçlarda bir yıl boyunca Euro kurunun sabit kalması ilaç yoklarını meydana getiriyor. Bundan dolayı mümkün mertebede sağlık otoriteleri yılda 4 defa bir araya gelip, ilaçlarda indirim mi artırım mı olacak şekilde reel bir düzenleme yapılmalıdır. Eğer bunu yapmazsak, her yıl bu sorunları yaşarız ve birkaç ay sonra ilaç yok sayısında 800 veya 900'lü rakamlardan bahsedebiliriz. Kaybeden maalesef halk olacaktır." diye konuştu.
"VATANDAŞLAR İLACINI ÜCRETSİZ BİR ŞEKİLDE ALMALIDIR"
İlaç ödemelerinin vatandaşlara ciddi mağduriyet yaşattığının altını çizen Bayhan, "Vatandaşlar sigortalı oldukları halde ilaç fiyatlarının çok büyük kısmını kendi cebinden ödemesi ciddi anlamda bir trajediye yol açmaktadır. Sağlık hiçbir şekilde paralı olmamalıdır. Vatandaşlar ilacını ücretsiz bir şekilde alması gerekir. Yüzde 20'lik fark yüksek bir orandır. Bugün Türkiye'deki alım gücünün bu kadar düşük olduğu bir ortamda yüzde 20 üzerinde fiyat farklarının olması çok vicdani bir durum değildir. Onun için yüzde 20'lerin ilk etapta yüzde 10'lara, sonraki etapta yüzde 5'lere ve sonrasında ise sıfırlanması gerekmektedir. İlaç fiyat farkları hiçbir şekilde vatandaşlardan tahsil edilmemeli. Bu sistemin acilen değiştirilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.