Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Erken çocukluk eğitimi, bir çocuğun kimliği ve kişiliğinin inşasının temellerinin atıldığı, çocukların öğrenme becerileri ve ileriye dönük gelişimleri için güçlü zemin teşkil eden oldukça önemli bir dönemi kapsamaktadır." dedi.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, erken çocukluk eğitiminin uluslararası arenada ele alınacağı zirve öncesi 17 ülkenin eğitim bakanına davet mektubu gönderdi.
9-10 Şubat'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek "Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi: Gelenekten Geleceğe Erken Çocukluk Eğitiminin İnşası Zirvesi"nde, Türkiye'nin son yıllardaki öncelikli eğitim politikaları arasında yer alan okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve niteliğinin artırılması amacıyla hayata geçirilen çalışmalar ile "2023 Erken Çocukluk Eğitimi Vizyonu" ele alınacak.
UNICEF işbirliğindeki zirveye, birçok ülkenin eğitim bakanı, erken çocukluk eğitiminde erişim, kalite ve kapsayıcılık alanlarında çalışmaları bulunan akademisyenler, uluslararası kuruluş ve STK temsilcileri ile eğitim uzmanları katılacak.
Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi Zirvesi kapsamındaki ilk panel, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer moderatörlüğünde diğer ülkelerden gelen eğitim bakanlarının katılımıyla "Erken Çocukluk Eğitimi Politikaları" teması bağlamında gerçekleştirilecek.
Bakan Özer, zirve dolayısıyla Azerbaycan, Çekya, Danimarka, Gürcistan, İrlanda, İsrail, İtalya, Kore Cumhuriyeti, Kosova, KKTC, Macaristan, Özbekistan, Pakistan, Portekiz, Romanya, Tayland ve Kazakistan eğitim bakanlarına davet mektubu gönderdi.
"ZİRVEDE YENİLİKÇİ, DUYARLI, DESTEKLEYİCİ BİR ERKEN ÇOCUKLUK EĞİTİMİ SİSTEMİ TARTIŞILACAK"
Özer, davet mektubunda şunları kaydetti: "Erken çocukluk eğitimi, bir çocuğun kimliği ve kişiliğinin inşasının temellerinin atıldığı, çocukların öğrenme becerileri ve ileriye dönük gelişimleri için güçlü zemin teşkil eden oldukça önemli bir dönemi kapsamaktadır. Erken çocukluk eğitimine yapılan yatırımın getirisi uzun vadede hem bireysel hem de toplumsal açıdan yüksektir. Bu nedenle, çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerini destekleyecek güvenli ve kaliteli öğrenme ortamlarına erişimlerini sağlamak, sadece çocuklar ve aileleri için değil, aynı zamanda daha eşit ve üretken bir toplum için de büyük önem arz etmektedir.
Söz konusu zirvede yenilikçi, duyarlı, destekleyici bir erken çocukluk eğitimi sistemi tartışılacaktır. Aynı zamanda katılımcı ülkeler, zirve vesilesiyle erken çocukluk eğitimi sistemlerine ilişkin politikaları ve en iyi uygulama örneklerini tartışma ve paylaşma fırsatına sahip olacaklardır. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliği ile gerçekleştireceğimiz 'Uluslararası Erken Çocukluk Eğitimi: Gelenekten Geleceğe Erken Çocukluk Eğitiminin İnşası Zirvesi'ne katılımınızdan memnuniyet duyacağımı ifade etmek isterim."