Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesinde etin ithal edilmesinin bir çözüm getirmeyeceğini savunan Batman Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği Başkan Vekili Nimetullah Durmaz, maliyetlerinin düşürülüp hayvan yetiştiricilerinin desteklenmesiyle ancak soruna çözüm olunacağını söyledi.
Yurt dışında getirilecek canlı hayvan veya etin soruna kalıcı bir çözüm olmayacağını belirten Durmaz, hayvan yetiştiricilerinin uygun fiyata saman ve yem bulmasına yönelik çözümler getirilmesinin et fiyatlarını aşağı çekeceğini ifade etti. Hayvan ithal edilmesiyle et fiyatlarının düşürülmesinin çözüm getirmeyeceğini, aksine ileriki dönemde sıkıntılara sebep olacağını dile getiren Durmaz, "Dışardan ithal et getireceğimize ithal saman ya da yem getirirsek kımızı et fiyatlarının düşmesinde daha etkili olacaktır. Çünkü hayvancılıkta ana girdi yem maliyetleridir. Bu şekilde maliyetler daha çok düşer ve kırmızı et fiyatı ucuzlar" dedi.
"GEÇİCİ BİR RAHATLAMA YAPAR"
"Yurt dışından ithal etin veya canlı hayvanın gelmesi geçici yöntemdir" diyen Durmaz, "Geçici olarak belki bir rahatlama yapabilir, kırmızı et fiyatını düşürür ama bu sefer iç piyasadaki besicileri zora sokar. Çünkü besici kâr etmediği zaman ikinci kez bu işe yeltenmez. Besicilikte 6 ay, 8 ay ve en fazla bir sene gibi kısa vadelerle döngü gibi bir besiye alma süreci var. Ondan sonra hayvanları kesime gönderirler ve yerine yeni hayvanlar konulur. İlk turda zarar eden besici ikinci turda bir daha bu işi yapamayarak yeni hayvan almaz. Bu da hem ülke ekonomisine hem de besiciye zarar getirir" ifadelerini kullandı.
"YEM VE İLAÇ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ"
Uygun fiyata et almak için önce maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Durmaz, şöyle devam etti: "Maliyetlerin düşürülmesi için de yem ve ilaç fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Yem fiyatlarının birinci derecede düşürmesi için de yetiştiricilerin kendi yemlerini kendilerinin üretmesi gerekiyor. Besici yemini üretip hayvanlarına yedirirse maliyet düşer ve kâr marjı da yükseldiği gibi kırmızı et fiyatları da düşmüş olur. Bu şekilde besici kârdan biraz feragat eder ve zarar da etmez. Özellikle veteriner ilaç fiyatlarındaki aşırı artış yetişicileri bayağı zorlamaktadır. Tarım Bakanlığının bu olaya el atarak ilaç fiyatlarının düşürülmesi için çalışma başlatması kırmızı et fiyatlarına yansıyacaktır." Bir ülkenin gelişmesinin o ülkenin tarım ve hayvancılığının gelişmişliğine bağlı olduğuna işaret eden Durmaz, bu nedenle tarım ve hayvancılığın sürekli desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
"HAYVANCILIĞI SEVDİRMEK VE ÖZENDİRMEK GEREKİYOR"
Köyden kente göçün engellenmesi gerektiğini belirten Durmaz, "Hayvanların çoğalması için şehirdeki vatandaşların köylerde bu işi yapması gerekir. Köylülerin şehre göç etmemesi için hükümetin buna önlem alması ve teşvikler yapması gerekiyor. Hayvancılığı sevdirme ve özendirmeleri gerekiyor. Okullarda tarım ve hayvancılıkla ilgili derslerin eklenmesi ve insanlara özendirilmesi gençliğimizin tarım ve hayvancılığa olan ilgisini artıracaktır" dedi.