Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, çiftçilerin tarlalarına basınçlı su sistemi kurması durumunda bakanlığın destek vereceğini duyurdu. Vahşi sulama tekniklerinin tarıma, doğaya ve su kaybı ile ciddi zararlı olduğunu belirten Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, destekleme hakkında bilgi verdi. Yapılan bilgilendirmede; Başvurular 28 Şubat 2023 tarihine kadar devem edecektir.
Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç %50'sine hibe yoluyla destek verilir. Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler ve tüzel kişiler için 1.000.000.- TL'yi geçemez. Başvuru Konuları olarak; sistemin tarla içi damla sulama sistemi kurulması, tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, Lineer veya Çenter Pivot sulama sistemi kurulması, tamburlu sulama sistemi kurulması, güneş enerjili sulama sistemi kurulması ve akıllı sulama sistemleri olması gerekiyor” denildi.
HİBE DESTEĞİ TUTARI VE ORANI DA BELİRLENDİ
Öte yandan tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının bireysel sulama sistemlerine yönelik mal alımlarında, sadece güneş enerjisi sistemini içeren, sulama sistemi içermeyen başvurular hibe desteği kapsamı dışında olduğu açıklandı. Hibe başvurularında, güneş enerjisi sistemi ile sulama sisteminin birlikte projelendirildiği durumlarda, güneş enerjisi sisteminin maliyeti hibeye esas proje toplam maliyetin %60'ını aşamayacağı kaydedilirken, aşması durumunda artan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanacağı belirtildi.
BAŞVURU KRİTERLERİ DE DUYURULDU
Öte yandan başvuracak olan çiftçilerin kriterleri de belirlendi. Güncel çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olanların, ve yeraltı veya yerüstü su kullanım izin belgelerine sahip olabilecek çiftçilerin yanı sıra, yeni bazı kriterler de belirlendi. Açıklamanın devamında “Hibe desteklemelerinden, kamu görevlileri ile kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kaynaklarından finansman sağlayan veya bağlantısı olan gerçek veya tüzel kişiler yararlanamaz. 5.Önceki tebliğler kapsamında hibe sözleşmesi imzalayan yatırımcılardan yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle son 3 yıl içinde sözleşmesi feshedilenler hibe başvurusunda bulunamazlar. Yatırımcı, kamu haklarından mahrum olması, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, rüşvet, irtikap, nitelikli zimmet, sahtecilik, hileli iflas suçu işlemiş olması, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olması, tutuklu bulunması, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırması, Devlet sırlarını açığa vurması, Devletin şahsiyetine karşı işlenmiş suçlardan kesin hüküm ve/veya idari bir karar olması veya ülkenin mali çıkarlarına zarar verici herhangi bir suçtan dolayı kesinleşmiş mahkûmiyeti olması hallerinde hibe başvurusunda bulunamaz. Başvuru aşamasında, proje uygulama sırasında ve uygulama sonrası dönemde Kamu İhale Kurumu yasaklılar listesinde olanlar hibe başvurusunda bulunamazlar” şeklinde bilgiler paylaşıldı.