Özellikle müstakil konut fiyatlarında meydana gelen artışın, deprem sonrası yüksek katlara girememe korkusu olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, uzmanların deprem konusunda sağlıklı bilgi vererek, vatandaşın tedirginliğini azaltması gerektiğini kaydetti.
Sektörü temsil eden odalar ile birlikte hareket edilerek, dalgalı fiyatların da önüne geçilebileceğini belirten emlak temsilcileri, yaşanan zor durumun daha da zorlaştırılmaması çağrısında bulundu.
Deprem sonrasında ev satış ve kira fiyatlarında değişiklik yapan veya yapmayan mülk sahiplerinin bulunduğunu vurgulayan Emlakçı Metin Şimşek, genel olarak emlak fiyatlarında artışı yaşandığını söyledi.
"MÜSTAKİL EVLERE İNANILMAZ DERECEDE RAĞBET VAR"
Şimşek, "Müstakil evlere inanılmaz derecede rağbet var. Her gelen kişi; 'en yüksek dört katlı bir bina olsun, binanın da en fazla ikinci katı olsun' diye söylüyorlar. Fakat biz hangi katın olduğundan ziyade kiraya verecek veya satacak müstakil ev bulamıyoruz çünkü müstakil evini kimse kiraya vermiyor. Kiraya verilmediği için de müstakil evlerin fiyatını bilmiyoruz. Bin lira edecek bir müstakil evi 3-4 bin liraya verebiliyorlar. Alternatif olmadığı için de insanlar bu binaları tutuyorlar. Bunun adı fırsatçılıktır." şeklinde konuştu.
"PARAYI VİCDANININ ÖNÜNE KATARSAN, BUGÜN KAZANIRSIN YARIN KAYBEDERSİN"
Müstakil ev bulma sıkıntısı yaşandığını kaydeden Şimşek, "Müstakil dairesi olan boş dahi olsa kiraya vermiyor. Biraz daha bekleyip fiyatların netleşmesini bekliyorlar, diye düşünüyorum. Şu an insanlar dışarıda ve çadırda kalıyorlar. Bu süreçte fırsatçılık inanılmaz para kazandırabilir fakat bu vicdanla alakalı bir durumdur. Vicdanını paranın önüne koyarsan kazanırsın ama parayı vicdanının önüne katarsan, bugün kazanırsan bile yarın kaybedersin." diye konuştu.
"KRİZİ FIRSATA ÇEVİREN İNSANLAR DA VAR"
Satılık ve kiralık dairelerde yüzde 70 ila yüzde 100 arasında fiyat artışı olduğuna vurgu yapan Şimşek, "Depremden önce kirası aylık 2 bin lira olan daire, depremden sonra 3-4 bin lira oldu çünkü alternatifi yok. Bulduğumuz müstakil daireler, emlakçı olarak bizlerde bir saat bile askıda kalmıyor. Emlakçılar evlerin fiyatlarını belirlemiyorlar çünkü emlakçılar mal sahibi değil, mal sahibi evin fiyatını belirler emlakçı da ona göre çalışma sağlar. Krizi fırsata çeviren insanlar da var, samimi ve dürüst olup fiyatlarını değiştirmeyen insanlar da var." ifadelerini kullandı. Ekranlarda uzmanlar tarafından yapılan deprem yorumlarının insanların psikolojilerini olumsuz etkilediğini ve bunun da evlere girip girmeme konusunda insanları kararsız bıraktığını kaydeden Şimşek, şunları kaydetti:
"HİÇ KİMSE BEŞ KATIN ÜZERİNDEKİ DAİRELERDE OTURMAK İSTEMİYOR"
Genel olarak çok katlı apartmanların artık korkutucu olduğunu belirten Şimşek “İnsanlar artık ne yapacaklarını şaşırdılar, uyurken avizelere bakıp uyumaya başladılar. Şu an en büyük problemlerinden bir tanesi ise kimse beş katın üzerindeki dairelerde oturmak istemiyor. Deprem nedeniyle maddi ve manevi kayıplar yaşayan insanlarımız var. Bu insanlarımıza köstek değil hem maddi hem de manevi destek olunması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Deprem sonrası müstakil evlere yönelimin çok fazla olduğunu söyleyen emlak sektör temsilcisi Ufuk Yücel ise, emlak kira ve satış fiyatlarında gün aşırı değişikliklerin yaşandığını ve emlakçı olarak fiyattaki değişikliklere kendilerinin de yetişemediğini ifade etti.
"FİYAT YÜKSELTEN İNSANLARIN ÖNÜNE ENGEL KOYABİLİRİZ"
Deprem yaşanan illerde emlak fiyatlarında meydana gelen fahiş fiyat artışının, odalarca bir araya gelinip alınacak bir kararla önüne geçilebileceğini vurgulayan Yücel, şu ifadeleri kullandı: "Esnaf sanatkârlar odamız var. Organizeli bir şekilde, fiyatlarla alakalı, kendi aramızda bir istişare yaparak fiyat yükselten insanların önüne engel koyabiliriz. Çünkü herkes kendi kafasına göre farklı fiyatlar söylüyor" dedi. Yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da şifa dileyen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşlarımıza önerim: Eviniz hasarsız ve deprem yönetmeliğine uygunsa evinizden çıkmayın. Ev sahiplerinin de evlerinde herhangi bir hasar söz konusu değilse fiyatı yükseltmelerinin bir anlamı yok. Ev alacakların da bilirkişiyle binaya gidip kontrollerden sonra ev almasını tavsiye ediyorum. Herkesin bu konuda hassas olması gerektiğini düşünüyorum."