Otizmli çocukların sevgi ve iyi bir eğitimle büyük oranda düzelebildiklerini belirten Batman Renkli Eller Otizm Derneği Başkanı Tevfik Gayretli, ailelere tavsiyelerde bulundu. 2 Nisan "Dünya Otizm Farkındalık Günü" münasebetiyle açıklamalarda bulunan Batman Renkli Eller Otizm Derneği Başkanı Tevfik Gayretli, otizmli bireylerin yaşadığı sorun ve sıkıntıları anlattı, talepleri dile getirdi. Türkiye genelinde 2 milyona yakın otizmli çocuğun olduğunu aktaran Gayretli, Batman'da ise 500'ü aşkın otizmli çocuğun bulunduğunu söyledi. Otizm hastalık değil bir farklılık olduğunu ifade eden Gayretli, otizmin bir ilacının da bulunmadığını kaydetti. Otizmin tek ilacının sevgi ve eğitim olduğuna vurgu yapan Gayretli, bunun için ailelerle görüşüp çocuklara eğitimler verdiklerini dile getirdi.
"ENGELSİZ YAŞAM YERLERİ YOK"
Özelde Batman, genelde ise tüm Türkiye'de otizmli bireylere yönelik öğretmen ve sınıf sıkıntılarının olduğuna dikkat çeken Gayretli, "Bir de çocuklarımızın rahat nefes alacağı ve vakit geçireceği engelsiz yaşam yerlerimiz yok. Genelde okullarda öğretmen sıkıntımız fazladır. Çünkü özel eğitim öğretmenlerimiz derslere girmiyor ve farklı derslerden gelen öğretmen arkadaşlar oluyor." dedi.
"OKULLARDA ENGELLİ MERDİVENİ VE ASANSÖRÜ VAR AMA SINIF YOK"
Okullarda sınıfların hijyen olmadığını, en kötü sınıfları otizmli çocuklara verdiklerini ileri süren Gayretli, "Okullarda engelli merdiveni ve engelli asansörü var ama sınıf yok. Özel eğitim sınıflarımız son dönemlerde biraz açıldı ama bu da yetersizdir. Sınıfların fiziki yapıları yeterli değil." ifadelerini kullandı.
"KÜÇÜK YAŞTA EĞİTİMLE OTİZMLİ BİREYLER BÜYÜK ORANDA DÜZELEBİLİYOR"
Otizmli bireylere sahip ailelere psikolojik desteğin verilmesi gerektiğine işaret eden Gayretli, şöyle devam etti: "Özellikle 0-3 yaş arasındaki çocukların üzerinde çok duruyoruz. Çünkü onları yakaladığımız zaman en azından çocuklar daha erken ayakta kalacak pozisyonda durabiliyor. Bir sorun da, ailelerimiz çocuklarının bu durumunu saklamalarıdır. Onların da saklamamaları gerekiyor. Bu herkesin başına gelebilir. Çocuk küçük yaşta erkenden eğitim aldığı zaman düzelme oranları yüzde 80-90, hatta yüzde 100'lere kadar çıkabiliyor. Onun için aileler çocuklarını saklamamaları ve çocuklarını eğitime göndermeleri gerekiyor" dedi. Otizmli çocukların mutlaka küçük yaşta eğitim alması gerektiğini belirten Gayretli, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.