SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ

Ramazan ayının gelmesi ile iftardan sofralarında en fazla tüketilen içecekler arasında yer alan Meyan Şerbeti tezgâhlardaki yerini aldı.

Son Güncelleme :

2023-04-04 14:26:37

İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ

İFTAR SOFRALARININ VAZGEÇİLMEZİ: MEYAN ŞERBETİ

İnsan sağlığına birçok faydası bulunan meyan şerbeti, Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor. Bölge illerinde yetişen meyan bitkisi, toplandıktan sonra dev kazanlarda kaynatılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan ve soğuk tüketilen şerbet vatandaşların ilgisini görüyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan vatandaşların serinletici etkisi nedeniyle sıkça tercih ettiği ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan şerbeti, böbreklere iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan şerbeti doğal yollarla elde edilmesi, koyu rengi nedeniyle bölge halkı arasında "doğal kola" olarak da biliniyor.

ONLARCA DERDA DEVA…

Ramazan ayında halkın iftar ve sahurda aç karna tüketmek için pet şişelerde litre halinde meyan kökü şerbetini aldığını ifade eden ve Batmanda 40 yıldır meyan kökü suyu satan Mehmet Yakıcı, meyan kökü şerbetinin mide, nefes darlığı, böbrek taşı, prostat gibi 67 hastalığa iyi geldiğini söyledi.

Meyan şerbetinin yüzde 100 doğal ve 67 hastalığa iyi geldiğini söyleyen Yakıcı, “40 senedir Batman’da meyan şerbeti (ava süse) yapıyor ve satıyorum. Meyan kökünden suyunu yapıyoruz. Çoğu kişi şifa niyetine alıyor. Meyan kökü su kanallarının kenarlarında yetişiyor. Kök suya ne kadar yakınsa şerbetin rengi o kadar siyah çıkıyor. Meyan şerbeti; kurtları öldürüyor, mideye, nefes darlığına, böbrek taşı ve kumu için, prostat, kanser, şeker gibi 67 hastalığa iyi geliyor.” dedi.

“RAMAZAN AYI OLDUĞU İÇİN İFTAR VE SAHUR İÇİNDE ALAN ÇOKTUR”

Yaptığı meyan şerbetinin yapılışını anlatan Yakıcı, yaz aylarında bardakla sattığı meyan şerbetini Ramazan ayında pet şişelerde litre olarak halkın talebinin yoğun olduğunu söyledi. Ramazan ayında iftarda ve sahurda içmek için halkın şifa niyetine aldıklarını belirten Yakıcı, “Meyan kökünü önce çekiçle eziyoruz. Sonra leğenlerde 3-4 defa iyice yıkıyoruz. Ardından bir saat susuz bırakıyor sonrasında 15 dakikada bir üzerine su ekliyoruz bu şekilde meyan kökü rengini suya bırakıyor ve şerbet oluyor. Şerbetin içinde şeker yoktur. Yüzde yüz doğal bir içecektir. Meyan şerbetini genelde yaz aylarında sıcakların başlamasıyla bardakla satıyoruz. Ramazan ayalarında ise pet şişelerde satıyoruz. Millet bu şekilde alıp eve götürüp aç karınla içiyor. Aç karınla faydası daha çoktur. Ramazan ayı olduğu için iftar ve sahur içinde alan çoktur. Bu şekilde 40 seneye yakındır çalışıyorum.” İfadelerini kullandı.

“FAYDASINI GÖRDÜĞÜM İÇİN HER GÜN MEYAN ŞERBETİNİ ALIYORUM”

Mide rahatsızlığına iyi geldiği için meyan şerbeti aldığını belirten vatandaş Oğuz Hamarat, “Meyan şerbeti (ava süse) çok güzel ve faydalı bir içecektir. Kola ve meyve sularından daha güzel ve faydalıdır. Sağlıklı ve iyi olduğu için alıyorum. Ben mide rahatsızlığı için her gün bir litre alıyor ve faydalanıyorum. Meyan kökü şerbetini herkese tavsiye ediyorum”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.