Alanında uzman isimleri öğrencilerle buluşturarak gelişimlerine katkı sağlanan Batman Üniversitesinde geçtiğimiz gün Dijital Dünyada Çocuk Olmak isimli konferans düzenlendi. Batman Üniversitesi Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Merkez Kampüs Konferans Salonunda gerçekleşen programa Rektör Prof. Dr. İdris Demir, Dekanlar, Müdürler, Akademik ve İdari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
ÇOCUKLARIMIZ DİJİTAL DÜNYADA DİKKATLİ OLMALI
Konferansın açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Teknoloji günümüzde çocukların hayatlarının ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dijital bir dünyada ebeveyn olmak farkında olmayı gerektiriyor. Çocuklar, dijital dünyada maruz kaldıkları içerikler konusunda dikkatli olmalı. Ebeveynler olarak bizler de bu durumun farkında olmalıyız. İnternet üzerindeki bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek ve aynı zamanda güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek çok önemli. Çocukların çevrimiçi ortamlarda karşılaştıkları tehlikelere karşı bizler eğitimci her şeyden önce birer anne-baba olarak temkinli olmalıyız. Ebeveynlerin çocuklarının ekran süresini sınırlaması ve çeşitli etkinliklere katılmamaları konularında telkin etmeleri çok önemli. Siber zorbalıklara maruz kalan gençlerin ebeveynlerine danışarak güvenmeleri çok önemlidir. Bu kaynak doğru şekilde kullanılmalı, öğrenme ve eğlenme arasındaki bu denge iyi kurulmalı” dedi.
DİJİTAL OKURYAZARLIK VE DİJİTAL EBEVEYNLİK GÜNÜMÜZDE SON DERECE ÖNEMLİ BİR BOYUT KAZANMIŞTIR
Programın moderatörlüğünü yapan İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Sağlam, “Teknolojinin getirdiği yeni çevre pek çok fırsat sunmakta. Çocuklarımıza yeni dünyayı anlatmaya çalışırken aslında kendimizin yabancı olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Biz yetişkinler 'Dijital Melezler', çocuklar ise 'Dijital Yerliler' olma durumuna gelmiştir. Çocukların dijital dünyaya uyum sağlamaları daha hızlı. Dijital okuryazarlık ve dijital ebeveynlik doğru ve yerinde kullanıldığında son derece önemli bir boyut olarak karşımıza çıkmaktadır” ifadelerini kullandıktan sonra sözü Prof. Dr. Neriman Aral’a devretti.
PROF. DR. NERİMAN ARAL: 7’DEN 77’YE HERKES DİJİTAL DÜNYANIN İÇİNDE YER ALMAKTADIR
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman Aral konuşmasında dijitalleşme, teknoloji ve dijital dünya başlıklarıyla pek çok kavrama ışık tuttu. Dijital Dünya kavramını açıklayan Aral, “Teknolojinin insana yansıyan görüntüsünü günümüzde her an görebilmekteyiz. Teknoloji tüm bireyler için önemli bir araç.
7‘den 77’ye herkes dijital dünyanın içinde yer almaktadır. 6-10 yaş grubu ve 17-24 yaş grubu bireyler üzerinde özellikle teknoloji kullanımı artış göstermektedir. Gelecekte dijital dünyada yalnızlaşmak ön planda olacaktır. Çocuklarımız hayvanları sevmeden, doğayı görmeden büyümeye başladılar. Bunun önüne geçmek ebeveynlerimizin ulvi görevlerinden biridir” dedi. Konferans sonunda katılımcılar ve öğrencilerin soruları cevaplandı.