Milyonlarca üniversite adayının yarışacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ye sayılı günler kaldı. Sınavın son haftasında öğrenciler ne yapmalı? Sınav stresini nasıl yönetmeli?
Yaklaşık bir yıl boyunca sınava hazırlanan üniversite adaylarının en büyük sorunu stres ve zaman yönetimi. Peki, öğrencilerin streslerini yönetebilmesi ve sınav sorularını zamanında cevaplayabilmesi için ne yapması gerekiyor. Sizler için alanında Uzman Psikolog Yasir Atalay hap bilgiler verdi.
SON BİR HAFTA SİMÜLASYONA AĞIRLIK VERMELİ
Sınav yaklaştığı için zihninize sınav ile ilgili olumsuz düşünceler gelmesi normaldir. Sınava hazırlanan çoğu kişinin zihnine zaman zaman olumsuz düşünceler gelebilir. Bu olumsuz düşünler geldiği zaman; bu sadece bir düşünce özel bir anlamı yok ya da bu sadece bir düşünceden ibarettir deyin.
Özellikle son haftada sınav denemeleri yapılması önerilmektedir. Her gün sınav saatinde, sınavdaki benzer ortam ve koşulları sağlayarak deneme çözebilirsiniz. Son iki gün yapacağınız bu simülasyonlar sınav anındaki verimliliği arttırmaya destek olacaktır. Böylece hem gerçek sınav anında test sıralamanızı kesinleştirmiş olacaksınız, hem de unuttuğunuz ya da eksik olduğunuz bir bilgi varsa onu görebileceksiniz.
KISA SÜRELİ FİZİKSEL AKTİVİTELER YAPMAK İYİ GELECEKTİR
Günlük açık hava yürüyüşleri, kısa molalar, mümkünse spor aktiviteleri hayatınızda olmaya devam etmelidir. Sadece masada vakit geçirmek vücudunuzu zorlayabilir.
YOĞUN STRES KONTROLÜ GÜÇLEŞTİRİR
YKS sınavı yaklaştıkça heyecanın artması kaçınılmaz tabi. Bilimsel kaynakların da belirttiği gibi ‘stres hayatta kalabilmek için gereklidir’ fakat yoğun stres kişinin kontrolünü güçleştirebilir. Ancak bu noktada önemli olan gerginliğin sınav performansına olumsuz yönde etkisini engellemektir. Sınav anında elinizdeki kalemi masaya bırakın, ayaklar yere basacak şekilde dünya ile bağlantı kurun, 30 saniye sürmesi yeterlidir. 2 defa üst üste hızlı nefes alın, 1 kerede verin.
UYKU DÜZENİ ÇOK ÖNEMLİ
Sağlıklı bir uyku melatonin hormonu salgılar. Melatonin ise beynin tüm işlevlerinin sağlıklı ilerleyebilmesi için önemlidir. Sınav yerini ve hatta sınava gireceğiniz sınıfı önceden görmek gerekli kontrolleri sağladığınızdan emin olmak sizi rahatlatacaktır.
SON BİR HAFTA EKSİKLERİNİZİ KONTROL ETMELİSİNİZ
Son bir hafta yeni konuları sıfırdan çalışmaya başlamak doğru bir yaklaşım değil. Bu dönemde eksiklerinizi kontrol etmek ve tamamlamak daha faydalı olacaktır.
SINAV ANINDA SINAVIN SONUCUNA DEĞİL, SINAVIN SÜRECİNE YOĞUNLAŞMALI
“Eğer bu sınavdan başarısız olursam birey olarak da başarısız biri olurum” gibi olumsuz bir düşünce gelirse bunun yerine şunu söylemekte fayda var;
‘‘Benim bilgi ve beceri düzeyim sadece bu sınavla sınırlı değil, sınavda başarılı olmayı ben de isterim, bunun için elimden gelenin en iyisini yapacağım.”
Özellikle sınavdan hemen önce:
• Aşırı yeme ya da hiç yememek gibi hatalar yapmayın,
• Sınav anında size tuvalet ihtiyacı yaratmayacak şekilde sıvı tüketin,
• Sınav öncesi dışarıda bilmediğiniz bir mekanda ya da bilmediğiniz, vücudunuzun ne tepki verdiğinden emin olmadığınız besinleri denemeyin,
• Sınav sabahı enerjik olma, algılama, sonuç çıkarma, hafızada tutma, problem çözmede daha becerikli olmak için mutlaka kahvaltı yapmakta fayda var.
Psikoloji Yasir hoca için teşekkürler en azından kendimize biraz olsa bile o heycan biraz gitti en azından nasıl çalışacağımız konusunda yardımcı olduğunuz için...