SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

SICAK HAVALARDA SIVI KAYBINA DİKKAT!

Son Güncelleme :

2023-06-14 15:23:20

SICAK HAVALARDA SIVI KAYBINA DİKKAT!

Batman İluh Devlet Hastanesi'nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Nihat Aslan, açıklama yaparak, yaz aylarının gelmesiyle birlikte aşırı sıcağa maruz kalan bölgelerdeki vatandaşlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Aşırı sıcaklarda 4 yaş altı çocuklar ve 60 yaş üstü yetişkinlerin yanı sıra kalp yetmezliği olan, tansiyon hastaları gibi kişilerin risk grubunda olduğunu ifade eden Aslan, bu kişilerin güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

"ŞİKÂYETLER 60 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERDE VE 4 YAŞ ALTI ÇOCUKLARDA FAZLA GÖRÜLÜR"

Aslan, "Bölgemiz ve İç Anadolu Bölgesi gibi karasal iklim etkilerinin görüldüğü, deniz kenarlarında nemin etkisiyle sıcaklığın daha fazla etki ettiği yerlerde sıcaklık daha fazla hissediliyor. Aşırı derece sıcağa maruz kalınması sonucu aşırı terlemeyle birlikte sıvı kaybı meydana gelir. Sıcaklığa bağlı olarak damarların genişlemesi, tansiyon düşüklüğü ve nabız artışı yaşanmaktadır. Bu gibi şikâyetler 60 yaş üstü kişilerde ve 4 yaş altı çocuklarda daha fazla görülür" dedi.

"GÜNÜN BELİRLİ SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKILMALI"

Risk grubundaki kişilerin sıcak bölgelerde belirli saatler dışında dışarı çıkmaması gerektiğine dikkat çeken Aslan, "Kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastaların da sıcak havada sıvı dengesinin sağlanmasının zor olması sebebiyle daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle bu hastalar sıcağı daha fazla hissediyor ve etkileniyorlar. Ayrıca migren hastaları için de bu durum geçerlidir. Risk grubundaki insanların sıcağa maruz kalmamaları için günün belli saatlerinde dışarı çıkması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"SIVI İHTİYACI İYİ KARŞILANMALIDIR"

Vücudun D vitamini ihtiyacını gidermesi açısından güneşe de ihtiyacının olduğuna işaret eden Aslan, ancak çok fazla güneş altında kalmanın faydadan çok kişiye zarar verebileceğine vurgu yaptı. Aslan, "Özellikle cilt kanseri olan hastalar da sıcağa maruz kalmamaları için dikkat etmeleri gerekiyor. Bölgemizde sıcaklıkların çok fazla hissedildiği durumlarda sıvı ihtiyacının iyi karşılanması lazım. Ayrıca sıcak bölgelerde ısıyı azaltan uygun kıyafetlerinde giyilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

"YİYECEKLERİMİZE DE DİKKAT EDELİM"

Sıcak havalarda vatandaşların beslenme alışkanlıklarını da değiştirmesi gerektiğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti: "Beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan durumlardan dolayı kimi sorunlar karşımıza çıkmaktadır. Özellikle obezite hastalarının aşırı beslenme durumlarında; tansiyon hastalığı, kolesterol, kemik erimesi, kemik kırılması veya damar tıkanıklığı gibi problemlere neden olmaktadır. Sıcağa çok maruz kalınan bölgelerdeki insanların çok daha fazla yiyeceklerine dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.