Uzun zamandır hem kendilerinin hem de vatandaşların ilaca erişimde sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Kutlay, ilaçta azalan erişim sorununun son döviz kuru artışından sonra bir kez daha baş gösterdiğini vurguladı.
Sabit kurun reel kurdan ciddi anlamda uzaklaştığını, bu durumun firmaların üretimde tekrardan sıkıntıya gireceği bir sürece doğru götürdüğünü aktaran Kutlay, belli aralıklarla ilaçta kur güncellemesinin gerektiğini kaydetti.
"BAYAĞI SIKINTI YAŞANDI"
Geçtiğimiz yıl ilaca ulaşımda ciddi sıkıntıların yaşandığını anımsatan Kutlay, "Her sene ilaç yokları, döviz güncellemesi yapıldığından itibaren biraz da olsa hafifliyordu; Yoklar azalıyor, ilaca ulaşım artıyordu. Çünkü firmaların kendilerini kurtaracak şekilde bir üretim metotları var. Mali anlamda kendilerini kurtarmadığı vakit ilaç üretiminde yavaşlamaya geçiyorlar veya üretemiyorlar. Dolayısıyla geçtiğimiz sene döviz kuru çok arttı. Maliyetlerde çok arttı ve kur düzenlemesi de yeterli düzeyde olmadığı için bayağı sıkıntı yaşanmıştı." dedi.
"İLAÇ YOKLARI BİR NEBZE DE OLSA AZALMIŞTI"
Bu yıl ilaca ulaşım sıkıntısının bir nebzede olsa azaldığını ancak döviz kurunun yeniden yükselmesiyle sıkıntının bir kez daha yaşanmaya başladığını dile getiren Kutlay, şöyle devam etti:
"Bu senenin başında bir güncelleme geldi. Bu güncellemeden sonra ilaç yokları bir nebze de olsa azalmıştı. Fakat şu an tekrardan döviz kuru yükselişe geçti. İlaçta sabit kur uygulaması var. Şu an Euro 25 lirayı aştı. Ama ilaçtaki sabit kur 10.58 Euro'dur. Bu yaklaşık güncel döviz kurunun yüzde 40'ına tekabül ediyor. Bu da bize şunu gösteriyor; Sabit kur, reel kurdan ciddi manada tekrardan uzaklaşmış durumda. Firmaların üretim anlamında tekrardan sıkıntıya gireceği bir süreç yaşayacağız demektir bu."
"CİDDİ PROBLEM OLUŞACAK"
Acilen bir kur güncellemesinin gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Kutlay, "Bu güncelleme gerçekleşmezse vatandaş tekrardan sıkıntı yaşar duruma gelecek. Zaten halihazırda antibiyotik şuruplar, bazı antibiyotik tabletler, kulak damlamaları anlamında yok yaşanıyor, şu an ilaçlar depolarda mevcut değil. Depolarda olan ilaçlarda tükendiği ve firmalarda bize ilaç tedarik etmediği zaman ilaçlar eczaneye ulaşamayacak. Dolayısıyla bizde vatandaşlara ilaçlarını sağlayamayacağız ya da eksik sağlayacağız. Bu halk sağlığı açısından ciddi problem oluşturacak bir durum." diye konuştu.
"GÜNCELLEME YAPILMAZSA İLAÇ YOKLARI TEKRAR KAPIDA"
Senede bir değil mevcut kuru takip eden belli aralıklarla ilaçta kur güncellemesinin gerektiğini belirten Kutlay, "Bazı antibiyotik ilaçların eşdeğerleri de piyasada mevcut değil. Bazı kremler, tansiyon, şeker ilaçlarımıza yeterli düzeyde ulaşamıyoruz. Bunun sebebi tedarikçi depolara ilaçların az gelmesi, tedarikçi depolarında bunları bizlere kısıtlı bir şekilde göndermesinden kaynaklanıyor. Şu an büyük ölçüde ilaç bulamama sorunu yok ama döviz kuru arttığından dolayı bu yoklar baş göstermeye başlayacak. Umuyoruz ki Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bu noktada bir döviz kuru güncellemesine giderler de ilaç yokları yaşanmaz. Yoksa ilaç yokları tekrar kapıda." ifadelerini kullandı.