SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Mısır'da ortalama rekolte 120 bin ton

Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, gazetemizi ziyaret etti. Konuğumuz Ziraat Odası Başkanı olunca konumuz da haliyle tarım ve tarım ürünleri üzerine oldu.

Son Güncelleme :

2023-07-07 17:11:22

Mısır'da ortalama rekolte 120 bin ton

Batman’da bulunan mısır tarlaları ile ilgili detaylı bilgi aldığımız Aydiş, “İlimizde yetiştirilen mısır bitkisinin daha çok dane mısır ağırlıklı olduğunu ve tarım sanayinin önemli bir hammaddesi olarak, yağ sanayinde başta olmak üzere tarımsal sanayinin çeşitli yan kolları altında değerlendirilmekte olduğunu söyledi. Aydiş, şöyle devam etti:

TOPRAĞI SÖMÜREN BİR BİTKİ

Batman ilimizde dane mısır bitkisi toplam ekiliş alanı Batman arazi varlığının %8'ine tekabül edecek bir alana yayılmış çiftçi için kar marjı iyi olan bir tarımsal üründür. Dane mısır bitkisi toprağı çok yoran toprakta aşırı derecede bitki besin elementi alan, toprağı sömüren bir bitkidir.

EKONOMİK OLARAK ZORLUYOR

Dolayısı ile dane mısır bitkisinin kar marjı olması ile birlikte çok yüksek girdisi olan ve çiftçiyi girdilerinin, masraflarının yüksek olması nedeni ile ekonomik olarak yetiştirme döneminde çok zorlayan bir üründür.

NİTRİT AZOT TOPRAKTA BİRİKİYOR

Dane mısır bitkisinin topraktan aşırı derecede bitki besin elementi alması nedeni ile çiftçi bu durumda toprağa fazla miktarda kimyevi gübre vermektedir. Bu durum hem toprağın bünyesine zarar vermekte hem de yer altı ve yer üstü su kaynaklarının, topraklarımızın kirlemesine nitrit azotunun hem içme sularına karışmasına hem de toprakta birikmesine sebebiyet vermektedir.

90 BİN DEKARLIK EKİLİ ALAN VAR

Buna karşılık kar marjının yüksek olması ve kolay pazar bulması nedeni ile çiftçiler tarafından sulu tarım şartlarında tercih edilen bir üründür. Dane mısır bitkisinin Batman il sınırları içerisinde toplamda 90 bin dekarlık bir ekiliş alanı mevcut olup, sulu şartlarda yetişen Batman il sınırları içerisinde Batman Barajının sağ sahil ve sol sahil sulama kanaları ile Garzan Barajından beslenen daha küçük bir alanı sulayan Garzan Sulama Kanalı Bölgesinde ekilişi yapılan bir bitkidir. Batman ilimizde toplamda dane mısırı bitkisinin 90 bin dekarlık ekiliş alanında, tahmini yılların ortalama rekoltesi 120 bin ton civarındadır.

BİTKİ DÖNÜT SAĞLADI

Ancak bu yıl ilimizde mısır ekili alanları ile bir kısmen buğday ekiliş alanlarına ve pamuk ekil bazı tarlalara İlkbaharın son yağışlarının Mayıs ayında dolu yağışı şeklinde kendini göstermesi neticesinde, kısa sürede etkili olan dolu yağışı yaklaşık olarak 25 bin dekarlık alanda mısır bitkisinin vejatatif aksamına ciddi bir şekilde zara vermiş, ancak mısır bitkisinin henüz yeni gelişme döneminde olması nedeni ile tepe noktasının(büyüme noktasının) zarar görmemesi nedeni ile bitki tekrardan dönüt sağlamış, mısır bitkisinin dönüt sağlaması ile gelişimi devam etmiş ve bu oluşacak rekoltede ciddi bir zarar oluşmadan atlatılmıştır.

BUĞDAYA ZARAR VERDİ

Tahmini olarak etkili olan alanlarda %25 oranında ve Batmandaki bütün rekoltede %10’luk bir zarara yol açmış olabileceği tahmin edilmektedir. Dolu yağışı çiftçilerimize verdiği zararın ucuz atlatıldığını söyleyebiliriz. Tabi ki dolu yağışının meydana gelmesi hasat döneminde olan buğday bitkisine de ciddi manada bir zarar vermiş ama dolu yağışının etkili olduğu buğday ekili alanların az olması çiftçilerimize teselli kaynağı olmuştur.

PAMUK TARLALARINI ETKİLEDİ

Dolu yağışının etkili olduğu alanlarda pamuk ekil kısımlarda pamuk bitkisi henüz yeni ekilmiş ve yeni çimlenmiş olması nedeni ile pamuk alanlarında %100 e yakın zarar oluşturmuştur. Bu konuda yetkililerden acil bir şekilde çiftçimize el uzatmaları ve yardım etmelerini bekliyoruz. Bütün bunların sonucunda çiftçimize bol bereketli bir mısır hasadı diliyor, TMO’dan dane mısır bitkisi için yüksek bir fiyat bekliyoruz.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.